Volledig scherm
© ANP

Damen inzet corruptie-onderzoek FIOD

UpdateEen dag nadat scheepsbouwer Kommer Damen tot ereburger van Gorinchem was benoemd, vielen vrijdag inspecteurs van de FIOD zijn bedrijf binnen. Er loopt een onderzoek naar corruptie tegen de Damen Shipyards Group op Avelingen West.

Volledig scherm
Kommer Damen. © Cor de Kock
Quote

We zijn druk bezig met het doorzoeken van de administra­tie van het bedrijf. Het onderzoek is in volle gang en vanuit dat belang doen we geen enkele mededeling

Functioneel Parket

Medewerkers van de scheepswerf kregen gisterochtend tijdens een korte bijeenkomst het nieuws te horen: de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, heeft een onderzoek geopend naar de  DamenShipyards Group.

Voordeur
,,We hebben onze mensen in Gorinchem inderdaad persoonlijk op de hoogte gesteld'', zegt Arold de Vries, directeur personeelszaken en communicatie, desgevraagd. Verder wil hij niet op zaken vooruitlopen. Ook niet of het klopt dat de inspecteurs niet alleen via de voordeur het bedrijf binnenkwamen. De werf zou ook vanaf het water door opsporingsambtenaren zijn binnengevallen.,,De aard van het onderzoek is op dit moment onbekend voor Damen'', luidt de officiële persverklaring van het bedrijf. Het benadrukt  dat 'Damen Shipyards meewerkt  met de FIOD'.

Openheid
Marieke van der Molen van het Functioneel Parket, die namens de FIOD de woordvoerder doet, wil evenmin openheid van zaken geven. Zo bevestigt zij niet eens dat het om Damen gaat. Niet ongewoon volgens haar. ,,We noemen nooit namen. Wat ik kan bevestigen, is dat er inderdaad een inval is geweest bij een bedrijf in Gorinchem. Het onderzoek spitst zich onder meer toe op het betalen van steekpenningen in het buitenland.'' Waar precies, daarover doet ze geen uitspraak. ,,We zijn druk bezig met het doorzoeken van de administratie van het bedrijf. Het onderzoek is in volle gang en vanuit dat belang doen we geen enkele mededeling.'' Van der Molen kan evenmin aangeven hoe lang de FIOD nodig denkt te hebben voor het onderzoek. ,,Dat kunnen weken zijn, maar ook maanden.''

Transacties
Het onderzoek naar het betalen van steekpenningen zou zich mogelijk toespitsen op transacties in Latijns-Amerika. De scheepsbouwer heeft in het verleden al vaker met onderzoeken naar onrechtmatigheden te maken gehad. Zo deden in 2013 de autoriteiten in Honduras onderzoek naar eventuele onrechtmatigheden bij de levering van marinevaartuigen door de Damen Shipyards Group.

De Wereldbank sloot begin vorig jaar de scheepsbouwer uit van de inschrijving op orders waarvoor ze de financiering regelt. Die schorsing was het gevolg van het onvolledig invullen van documenten voor de bouw van een viserij-inspectieschip voor het Afrikaanse Sierra Leone. Volgens de Wereldbank was er sprake van een menselijke fout en zeker geen sprake van opzet. Daarom halveerde de kredietverlener de standaard schorsingstermijn  van drie jaar.

Rivierenland