Volledig scherm
Niemans Beton claimt miljoenen van de gemeente Vijfheerenlanden. © AD

De juridische kosten vanwege claim Niemans Beton lopen op: bijna 1,2 miljoen euro naar advocaten

Er moet opnieuw extra geld naar de advocaten van de gemeente Vijfheerenlanden vanwege de rechtszaak tegen het Vianese bedrijf Niemans Beton. In tien jaar tijd heeft de verdediging alleen, de gemeente bijna 1,2 miljoen euro gekost.

Niemans Heipalenfabriek ligt al sinds eind jaren 70 met de gemeente Vianen - nu Vijfheerenlanden - in de clinch. het bedrijf wilde uitbreiden en zou over een stuk grond al verregaande afspraken hebben gemaakt met de gemeente, maar het perceel werd pas jaren later, na een rechtszaak, opgeleverd. Niemans claimt schade van die vertraging, die volgens het bedrijf is opgelopen tot 50 miljoen.

De gemeente Vijfheerenlanden is het niet eens met dat bedrag en wil maximaal 10 miljoen euro schade vergoeden. Over de hoogte van het schadebedrag loopt nu een rechtszaak bij de Hoge Raad.

Opnieuw twee ton

Politieke partij VHL Lokaal heeft aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd hoeveel de juridische werkzaamheden rondom de claim de afgelopen tien jaar hebben gekost. Het college heeft daarop gereageerd dat dit 991.000 euro is.

Aan de gemeenteraad is inmiddels gevraagd om opnieuw twee ton beschikbaar te stellen voor de advocaten. Daarover wordt volgende week definitief beslist. Of dat genoeg is, is nog onduidelijk. ,,Voor dit jaar komen er nog kosten en hoe lang deze procedure nog duurt is niet in te schatten’’, aldus het college.

Afgelopen periode werd geopperd om de miljoenen die Vijfheerenlanden binnen krijgt bij de verkoop van de aandelen in Eneco, te reserveren voor de claim van Niemans. Volgens wethouder Maks van Middelkoop is het ‘nog te vroeg om over de besteding van dat geld te speculeren’.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland