Beeldhouwer Richard van der koppel aan het werk in zijn atelier. Dit is niet het beeld ter nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars.
Volledig scherm
Beeldhouwer Richard van der koppel aan het werk in zijn atelier. Dit is niet het beeld ter nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars. © Ricardo Smit

De monumenten voor de Merwedegijzelaars worden op de dag van de razzia onthuld

De drie monumenten ter nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars worden op zaterdag 16 mei onthuld. Exact 76 jaar na de razzia waarbij honderden veelal jonge mannen uit Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam door de Duitsers werden opgepakt.

Eerder was er sprake van dat de monumenten op 4 mei, Dodenherdenking, zouden worden onthuld. Nabestaanden van de Merwedegijzelaars laten weten die datum toch niet geschikt te vinden, omdat de onthulling voor velen toch een feestelijk moment zal zijn. Hoe het programma er die dag uit komt te zien, wordt later bekend.

De drie monumenten, die op dit moment worden vervaardigd door beeldhouwer Richard van der Koppel uit het brabantse Genderen, worden niet gelijktijdig onthuld, maar na elkaar. Dat geeft de nabestaanden de mogelijkheid alle plechtigheden bij te wonen

 Het Hardinxveldse monument komt aan de Sluisweg. In Werkendam wordt vooralsnog gedacht aan de Sasdijk. De kunstenaar zelf ziet zijn werk in Sliedrecht graag aan de Kerkbuurt komen, maar dat kan waarschijnlijk niet doorgaan omdat daar woningen gepland staan. Ook andere plekken zijn in beeld.

Rivierenland