De winkelleegstand nam vrijwel overal in deze regio toe, Werkendam ‘koploper’ met 20 procent

KAARTJEVrijwel overal in deze regio nam de afgelopen 10 jaar de leegstand onder winkels toe. De afgelopen jaren gaat het wel steeds beter. In Werkendam stonden vorig jaar naar verhouding de meeste winkels leeg.

Dat blijkt uit cijfers van Locatus en het Planbureau voor de Leefomgeving. Zij vergeleken het aantal leegstaande vierkante meter winkeloppervlakte per gemeente.

Opvallend is dat in de toenmalige gemeente Werkendam vorig jaar 19,1 procent leegstand was. Dat is veel meer dan het landelijk gemiddelde van 8 procent. Ook Gorinchem en Giessenlanden hebben met ongeveer 11 procent, meer lege vierkante meters winkeloppervlakte dan in de rest van het land.

Krimpgebieden

Volgens onderzoekers is de leegstand in Nederland het hoogst rond krimpgebieden zoals Noord-Limburg en delen van Friesland en Groningen. Maar in ruim twee op de drie gemeenten was de leegstand in 2018 groter dan tien jaar geleden. Die trend is ook goed te zien in deze omgeving.

In Gorinchem was de leegstand in 2008 zo’n 3,5 procent, terwijl dat vorig jaar bijna 11 procent was. In Leerdam liep het aantal lege vierkante meters op van 2 procent tot bijna 7 procent. In Lingewaal stond in 2008 niets leeg. Vorig jaar ging het daar nog steeds goed: 0,8 procent leegstand.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Winkelketens

Quote

In 2015 en 2016 verdwenen veel winkelke­tens, zoals V&D, MS Mode en Schoenen­reus

In 2016 was de leegstand over het hele land gezien het hoogst, blijkt uit het onderzoek. Dat komt onder meer door het verdwijnen van winkelketens als V&D, Miss Etam, Schoenenreus, House of Shoes en MS Mode. ,,Als gevolg daarvan bereikte het leegstandspercentage in 2016 het hoogste niveau in jaren’’, schrijven de onderzoekers.

Sindsdien komen er weer meer winkels bij, ook in deze regio, en neemt de leegstand weer af. In Hardinxveld-Giessendam was de leegstand vorig jaar gelijk met het landelijke gemiddelde: 8 procent. In Leerdam (7), Zederik (5), Molenwaard (2), Aalburg en Lingewaal (1) en Woudrichem (0,4) gaat het beter.

In kleinere gemeenten veranderden de cijfers afgelopen jaren sterk. Dat komt omdat het totaal aantal winkeloppervlakte lager is dan in steden. Als een zaak leeg komt te staan, heeft het daardoor een grotere impact op het leegstandspercentage.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland