Volledig scherm
De plek aan de Broekgraaf waar de radar - als het aan Defensie ligt - moet komen. © Cor de Kock

Defensie: meld alternatieve plek voor radar Herwijnen

Wie een betere plek weet voor de radartoren die het ministerie van Defensie aan de Broekgraaf in Herwijnen wil plaatsen, kan dat nog tot het einde van de maand melden bij Defensie. 

Het ministerie onderzoekt alternatieve locaties en laat TNO ook onderzoek doen naar de effecten van (gecombineerde) straling op omwonenden. Wie vragen of suggesties heeft, kan die melden via de website van het ministerie. Of die alternatieve locaties binnen Herwijnen moeten zijn, laat Defensie in het midden. Eerder was de boodschap echter dat Herwijnen om meerdere redenen de enige geschikte plek is van waaruit het luchtruim optimaal bewaakt kan worden.

De plannen om een militair radarstation aan de Broekgraaf te plaatsen, zorgen voor veel weerstand. West Betuwe wil niet dat de radar er komt, maar de Rijksoverheid kan hem toch  neerzetten, via een ‘rijkscoördinatieregeling’. Omdat inwoners zich zorgen maken, heeft Defensie toegezegd om nog eens goed te laten onderzoeken wat het effect is van de straling van de radar, met name als die gecombineerd wordt met straling van radars op voorbijvarende schepen en de reeds bestaande radar van het KNMI, op een steenworp afstand.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Herwijnen en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (58%)
  • Niet mee eens (42%)
1997 stemmen