De in opspraak geraakte zorginstelling Hoeve Jedidja in Meerkerk. Inzetje: De gearresteerde Aaldert van E. (rechts)
Volledig scherm
De in opspraak geraakte zorginstelling Hoeve Jedidja in Meerkerk. Inzetje: De gearresteerde Aaldert van E. (rechts) © AD/Koen Verheijden

Derde aangifte tegen oprichter zorginstelling

De evangelische zorgverlener Aaldert van E. blijft op zijn minst dertig dagen langer in de cel. Hij wordt ervan verdacht zijn patiënten seksueel te hebben misbruikt. Een derde slachtoffer heeft aangifte tegen hem gedaan.

Dat de oprichter van zorginstelling Jedidja in Meerkerk nog zeker dertig dagen in bewaring moet blijven, kreeg hij donderdag te horen. Tegen de 74-jarige Hoogbloklander werd afgelopen najaar aangifte gedaan door twee voormalige vrouwelijke cliënten. Dat leidde eind vorige maand tot zijn arrestatie.

In de afgelopen twee weken is er een derde aangifte bijgekomen, eveneens van een vrouw die zorg van hem kreeg. De vrouw stelt door Van E. te zijn misbruikt tussen 2012 en 2014. Het onderzoek naar deze drie misbruikzaken is nog in volle gang. Ook wordt de fraude die Van E. met persoonsgebonden budgetten zou hebben gepleegd, nog altijd onderzocht.

Zeer ernstig
Al met al genoeg, zo vindt de rechtbank, om Van E. nog vast te houden. ,,Het zijn zeer ernstige zedenfeiten'', zegt woordvoerster Jeichien de Graaff van het OM. Vorige week werd bekend dat één van de vrouwen die vorig jaar aangifte deed, gedurende vijftien jaar regelmatig door hem zou zijn misbruikt.

Stichting Hoeve Jedidja in Meerkerk werd enkele jaren geleden door Van E. opgericht, nadat hij - ook vanwege vermeend seksueel misbruik - uit respectievelijk Nehemia in Zwijndrecht en De Neshoeve in Ridderkerk moest vertrekken. Uit die laatste instelling deden zes vrouwen jaren geleden al aangifte van seksueel misbruik. Van E. werd vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.

Leefgemeenschap
Stichting Hoeve Jedidja neemt patiënten met psychische problemen aan. Zij wonen tijdelijk in de leefgemeenschap en krijgen er begeleiding, dit alles onder religieuze vlag. Van E. was er directeur en trok zich het afgelopen najaar terug uit die functie, maar was tot zijn arrestatie nog wel op de achtergrond aanwezig bij het reilen en zeilen van Jedidja.

Rivierenland