Volledig scherm
De radar in Wier staat nu op z'n plek. De oude radar, de bol ernaast, verdwijnt. © Ministerie van Defensie

Dit is de radar die Defensie ook in Herwijnen wil neerzetten

In het Friese Wier is een gloednieuwe radartoren neergezet, naast de vorige, die verdwijnt. Het is een zelfde exemplaar als de radar die in Herwijnen moet komen, maar daar weerstand oproept. 

De radar in Wier (gemeente Waadhoeke, Friesland) staat op z’n plek. Samen met de nog te bouwen radar in Herwijnen bewaakt de toren straks het luchtruim van Nederland tegen vijandig vliegverkeer. Of het tweede exemplaar ook daadwerkelijk in Herwijnen komt is nog maar de vraag: de gemeente West Betuwe wil niet meewerken, omdat inwoners van Herwijnen vinden dat de radar veel te dicht op bewoond gebied komt te staan. Ze vinden dat er nog veel te veel onduidelijk is over de effecten van straling op de gezondheid van omwonenden.

De discussie haalde vorig jaar de Tweede en Eerste Kamer. Op verzoek van het parlement moet Defensie extra onderzoek laten doen naar de mogelijk schadelijke gevolgen voor de gezondheid van omwonenden in Herwijnen. Ook wordt er, eveneens in opdracht van beide Kamers, onderzocht of hij toch niet ergens anders kan staan. De uitkomst van die onderzoeken wordt binnenkort verwacht. 

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen