Volledig scherm
DNA-vloeistof licht op onder UV-licht. © Archieffoto politie

Dna-spray nu in vier gemeenten

In navolging van Sliedrecht zetten Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht voortaan ook volop in op het onzichtbaar merken van populaire auto's en onderdelen daarvan. De drie gemeenten gaan zogeheten dna-spray actief promoten onder hun inwoners. Sinds het spul in Sliedrecht werd geïntroduceerd is het aantal inbraken daar fors gedaald.

Quote

Dieven weten dat inmiddels ook, dus dit werkt sowieso preventief

Martijn Durkstra, politie

De burgemeesters van de drie gemeenten presenteerden dat voor hen nieuwe preventiemiddel gisteren in het raadhuis van Hendrik-Ido-Ambacht. Ze hopen dat autobezitters het middel massaal aanschaffen om hun carkits, navigatieapparatuur en airbags ermee te beveiligen.

Het gaat om een spray met daarin een unieke code, waardoor gevonden gestolen waar met een uv-lamp in één oogopslag te herleiden is naar de eigenaar. Gehoopt wordt dat dieven zich daarom zullen bedenken om een auto open te breken. Een sticker op auto's waarvan enkele bij dieven populaire onderdelen zijn bespoten met het goedje moet preventief werken, zegt burgemeester Jan Heijkoop van Hendrik-Ido-Ambacht. ,,We gaan bij ingangswegen in het dorp ook borden met die strekking neerzetten.''

Vorig jaar werd bij 135 auto's in zijn gemeente ingebroken. Hendrik-Ido-Ambacht is in trek bij criminelen vanwege de ligging langs de snelweg, waarover ze snel kunnen vluchten. Dat geldt ook voor Zwijndrecht en Hardinxveld-Giessendam.

In oktober was Sliedrecht de eerste gemeente in Nederland die begon met het promoten van 'chemisch dna', zoals die gemeente het noemt. Met name Sliedrecht-Oost was bij criminelen favoriet. Sinds het middel in het baggerdorp in zwang is, is het aantal autokraken gekelderd. ,,Er is voor die wijk sprake van een forse daling'', aldus woordvoerder Rico den Boer, die gisteren geen exacte cijfers wist.

Daling
Ook in andere delen van het dorp is sinds oktober een daling. ,,Maar het is niet per se gezegd dat dat enkel het gevolg is van deze spray. Het kan ook zijn dat er sowieso in de omgeving sprake is van minder autodiefstallen.''

De politie heeft niettemin hoge verwachtingen van het middel, zegt agent Martijn Durkstra. ,,We houden best vaak mensen staande die spullen bij zich hebben, waarvan we denken dat die van diefstal afkomstig zijn. Dat kunnen we echter nooit staven, maar als een airbag of stuurwiel is behandeld met deze spray is dat een fluitje van een cent. En dieven weten dat inmiddels ook, dus dit werkt sowieso preventief.''

Hendrik-Ido-Ambacht schenkt de eerste honderd slachtoffers van auto-inbraak een dna-kit. Andere Ambachters kunnen die met korting aanschaffen.