Volledig scherm
© Thinkstock

Docenten leren van elkaar op nieuw onderwijsplatform

Onderwijsplatform Meet Up 0183 wil docenten, klassenassistenten en anderen die in het onderwijs werken bij elkaar brengen. ,,We kunnen van elkaar leren. Zonder plichtplegingen en vooraf vastgestelde agenda’s’’, zegt Pieter Snel, die met anderen het platform gaat opzetten.

Snel is verbonden aan het Junior College en het Tiener College in Gorinchem, dat leerlingen gepersonaliseerd onderwijs biedt op hun eigen niveau. Hij maakte zelf in Rotterdam voor het eerst kennis met Meet Up. Daar zijn al regelmatig ontmoetingen tussen mensen die het onderwijs actief zijn.

Quote

Elders begonnen ze ook voorzich­tig, maar groeide de belangstel­ling gestaag .

Pieter Snel

,,Ik vond het ontzettend inspirerend om met andere mensen uit het onderwijs van gedachten te wisselen. Meet Up is een landelijk initiatief dat in steeds meer gemeenten voet aan de grond krijgt’’, zegt Snel. Verdeeld over het land zijn er inmiddels zo’n twintig initiatieven. Sommige ervan staan nog in de kinderschoenen, zoals die in de Arkelstad. Andere initiatieven zijn inmiddels uitgegroeid tot drukke bijeenkomsten met enthousiaste deelnemers.

Docenten in het onderwijs in Gorinchem en omliggende gemeenten ontmoeten elkaar al wel degelijk. Maar die ontmoetingen zijn volgens Snel veelal geplande overleggen waarbij vooral het zakelijke de overhand heeft. Bovendien blijven de overleggen vaak beperkt tot de eigen kring of hetzelfde onderwijsniveau.

,,Dat is jammer, want we kunnen van elkaar leren. Binnen het onderwijs zijn onderwerpen die ons allemaal bezig houden en waarover we misschien wat meer willen weten. Het idee achter de Meet Up is om samen aan de hand van bijvoorbeeld thema’s ons in deze onderwerpen te verdiepen.’’

Werkdruk

De eerste bijeenkomst vindt eind januari plaats. Een exacte datum heeft Snel nog niet. Een thema wel: Laat je niet gek maken. Een thema met een breed karakter dat alle kanten uit kan: van de werkdruk in het onderwijs tot het probleem van de onbereikbare leerling.

,,Het wordt een avond waar iedereen die in het onderwijs werkt welkom is én waar voor iedereen iets te halen valt. Meet Up 0183 staat compleet los van de Gorcumse scholen en de besturen. Ja, het is een bijeenkomst in je vrije tijd. Maar geloof me, het geeft energie. Die ervaring heb ik zelf. Bovendien is het ook gewoon leuk. We hebben die avond een korte introductie van het thema en daarna wat workshops. Het is dus geen kwestie van zitten en luisteren. Het wordt vooral samen doen.’’

Snel hoopt dat Meet Up 0183 leidt tot verbinding tussen de verschillende onderwijsniveaus. ,,Het is natuurlijk afwachten hoe groot de eerste belangstelling is. Elders in het land begonnen ze ook voorzichtig, maar groeide de belangstelling gestaag.’’ 

Rivierenland