Volledig scherm
Hans van Mourik (fractie van Mourik). © Cor de Kock

Door ‘Krachtig Gorinchem’ moeten inwoners zich thuis voelen in eigen stad

Zitten Gorcumers wel goed in hun vel? En is de buurt waarin ze wonen wel leuk genoeg? De gemeente Gorinchem is op zoek naar de antwoorden op deze en andere vragen. ,,We willen zoveel mogelijk informatie als het gaat om gezondheid, veiligheid, sociaal netwerk en het toekomstperspectief’’, zegt woordvoerder Wilma de Jong.

Die informatie moet de basis worden van een reeks van plannen die ervoor zorgen dat Gorcumers zich thuisvoelen in hun eigen stad. ,,Dat gebeurt onder de paraplu ‘Krachtig Gorinchem’, een samenwerkingsverband tussen de gemeente, onze inwoners én maatschappelijke partners’’, legt de Jong uit.

Enquête

Quote

Krachtig Gorinchem krijgt ook ambassa­deurs
vanuit de stad

Wilma de Jong (woordvoerder)

Eind deze week is een enquête met vragen online gegaan. ,,De antwoorden die we via deze vragenlijsten binnenhalen, zijn niet de enige bron’’, benadrukt De Jong. ,,Er zijn in het verleden al onderzoeken geweest waarin vergelijkbare vragen werden beantwoord. Onder meer vanuit de Dienst Gezondheid en Jeugd.’’ Deze organisatie brengt al jaren de gezondheid van de inwoners van de regio in kaart.

Zorgprofessionals zaten woensdag nog met wethouder Joost van der Geest en Eelke Kraaijeveld aan tafel om te praten over ‘positieve gezondheid’. Daarbij is niet langer het ziekzijn het uitgaanspunt, maar juist het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen om te kunnen gaan.

Hans van Mourik (fractie Van Mourik) is te spreken over die denkomslag. Toch maakt het raadslid, in het dagelijks leven fysiotherapeut, zich zorgen over de huidige aanpak. ,,Ik heb als zorgprofessional voor die bijeenkomst geen uitnodiging gehad, maar ook niet als raadslid. Die uitnodigingen blijken te zijn gegaan naar partijen met wie de gemeente toch al samenwerkt. Jammer dat niet gelijk iedereen de kans krijgt om aan te haken bij dit concept. Zorgprofessionals hebben veel kennis in huis. Zij signaleren vaak als eerste dat er meer mis is dan de klacht waarvoor iemand langs komt.’’

Gelijk

Van Mourik stak zijn licht op bij wethouder Kraaijeveld. ,,Die vertelde dat we als raadsleden in juli zijn geïnformeerd over Krachtig Gorinchem. Al is het toen zo niet benoemd. Ik zou liever zien dat iedereen gelijk kan meepraten voor Krachtig Gorinchem. Net zoals bijvoorbeeld bij de Visie van de Stad is gebeurd. Iedereen kon meedoen.’’

De gemeente heeft voor Krachtig Gorinchem ook ambassadeurs benoemd, net als bij de Visie voor de Stad gebeurde. Alleen zijn deze allemaal ambtenaren. ,,Er komen ook anderen’’, aldus De Jong.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!