Volledig scherm
Het Rode Kruis voorziet asielzoekers van spullen die Nederlanders hebben gedoneerd. © ANP

Dreigbrief voor Aalburg na aanbod opvang vluchtelingen

wijk en aalburgBij de gemeente Aalburg is afgelopen weekeinde een dreigbrief bezorgd over de opvang van vluchtelingen. Aalburg had het COA eind vorige week laten weten noodopvang voor 72 uur te kunnen realiseren in Dorpshuis d'Alburght.

De briefschrijver dreigt in uiterst grove bewoordingen met brandstichting als vluchtelingen worden opgevangen in dorpshuis d'Alburght in Wijk en Aalburg. ,,Dit is geen bedreiging, maar een belofte'', zo staat in de brief te lezen. De briefschrijver verwijst naar eerdere bedreigingen aan het adres van burgemeester Fons Naterop van Aalburg.

Volledig scherm
Burgemeester Fons Naterop. © anp

De dreigbrief aan de gemeente zat bij de reguliere post die gisteren uit de postbus is gehaald. Een kopie bleek gestuurd naar het kantoor van Omroep Brabant in Son. Volgens het protocol dat bij de gemeente wordt gehanteerd, is de brief in plastic verpakt en is contact opgenomen met de politie. Een motoragent heeft vervolgens de brieven in Wijk en Aalburg en Son opgehaald. Aalburg heeft aangifte van bedreiging gedaan bij de politie.

Positief
De drie Altenagemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam reageerden donderdag positief op de oproep van alle veiligheidsregio's om noodopvang beschikbaar te stellen. Het ging hierbij om de opvang van 50 vluchtelingen voor een periode van maximaal 72 uur, omdat de vluchtelingen vervolgens zouden doorstromen naar reguliere opvanglocaties van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Dat COA liet vrijdag al weten, voorlopig nog geen gebruik te maken van het aanbod van de drie gemeenten.

Quote

'Laffe actie als mensen in grove bewoordin­gen hun mening anoniem uiten.'

Fons Naterop (burgemeester)

Burgemeester Fons Naterop van Aalburg wil niet te veel woorden vuil maken aan de brief. ,,Het is een laffe actie als mensen in dergelijke grove bewoordingen hun mening anoniem uiten. Wees dan een vent en schuif met ons aan tafel om de discussie aan te gaan. Het is voor ons als gemeente onprettig, maar zeker ook richting vluchtelingen. Nu is de opvang nog niet nodig, maar dat kan over enkele dagen weer heel anders liggen.''

Serieus
Ook de politie neemt de bedreiging volgens woordvoerder Willem van Hooijdonk zeer serieus. ,,Het is volstrekt onacceptabel als mensen op deze manier een democratisch proces proberen te beïnvloeden. Het is nu al de vierde dreigbrief in twee jaar tijd. Vorig jaar werd de burgemeester nog bedreigd na de arrestatie van een grote groep jongeren bij de nieuwjaarsrellen in Veen eind 2013. En een verwarde vrouw bedreigde eerder een wethouder van Aalburg. Zij is daar ook voor veroordeeld. De recherche gaat er mee aan de slag. Er wordt gekeken of er overeenkomsten zijn met eerdere brieven. Zo werd eerder ook Omroep Brabant betrokken bij de dreigbrieven aan de burgemeester.''

Rivierenland