Volledig scherm
Chemours in Dordrecht. © Cees van der Wal

Drie actievoerders willen met handtekeningen zorgen dat bedrijven niet langer GenX mogen lozen in de Lek

Met een handtekeningenlijst willen drie actievoerders zorgen dat bedrijven niet langer (indirect) GenX mogen lozen in de rivier de Lek. 

De drie hopen dat inwoners uit de gemeenten Molenlanden, Vijfheerenlanden, Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel de petitie willen ondertekenen. Sinds afgelopen vrijdag is de online petitie door meer dan 1400 mensen ondertekend.

Doordat Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland indirecte lozingen toestaan via vergunningen, 'wordt gegokt met de gezondheid van mensen, dieren en landbouw langs de Lek', schrijven de drie. ,,Wij hopen op brede steun van alle partijen.”

‘Anderen dragen de schade’

Ze verwijzen daarbij naar het Dordtse bedrijf Chemours. De stoffen PFOA en GenX zijn mogelijk kankerverwekkend en werden jarenlang uitgestoten door DuPont en Chemours in Dordrecht. Sinds 2012 wordt in plaats van PFOA de stof GenX gebruikt. ‘Anderen dragen de schade voor deze vervuiling’, zeggen de initiatiefnemers van de petitie.

Eén van de bedrijven die dit jaar een vergunning aanvroeg om de stoffen indirect op de Lek te mogen lozen is KoreNet in Groot-Ammers. De afvalverwerker werkt zelf niet met PFOA of GenX, maar heeft er tegen wil en dank mee te maken omdat het deel uitmaakt van het afval dat ze verwerkt. Het bedrijf filtert het afvalwater, maar alsnog blijft er dan een - volgens de omgevingsdienst - kleine hoeveelheid GenX en PFOA achter. 

De initiatiefnemers van de petitie willen er geen nieuwe vergunningen worden uitgegeven. 'Omdat een milieugevaarlijke lozing geen vergunning verdient.’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland