Volledig scherm
Gieni van Wingerden en Gerrie de Ruiter in hun winkel. © Cor de Kock

Duizend krabbels voor winkel die na 21 jaar dicht moet door anonieme klager

Meer dan duizend mensen hebben een petitie om tweedehandskledingzaak Het Hobbelpaardje/’t Knaapje aan de Binnendams in Hardinxveld-Giessendam te ondersteunen. De zaak moet na 21 jaar sluiten, omdat een onbekende klager bij de gemeente meldde dat de winkel in een woonhuis gerund wordt. Dat mag officieel niet.

Wettelijk is de gemeente Hardinxveld-Giessendam nu verplicht om de twee onderneemsters te dwingen een keuze te maken: verhuizen naar een winkelpand in het centrum - waar ze huur moeten betalen - of sluiten. Omdat Gerrie de Ruiter en Gieni van Wingerden de huur van een winkelpand niet kunnen betalen met de magere opbrengsten uit de tweedehandskinderkledingzaak, zien ze geen andere optie dan sluiting.

Dat zorgt voor verontwaardiging in Hardinxveld en daarbuiten. De lokale fractie van de ChristenUnie stelde vragen aan het college. Dat liet nogmaals weten geen andere keuze te hebben, omdat het pand aan nu eenmaal de bestemming ‘wonen’ heeft en niet mag worden gebruikt voor detailhandel. Dat het 21 jaar lang werd gedoogd, doet daar niks aan af, aldus de gemeente. Dat het stempel ‘wonen’ op het pand zat, zegt de gemeente pas te hebben ontdekt na de klacht. Het college benadrukt dat winkels juist naar het centrum moeten, om leegstand daar tegen te gaan.

Jaar de tijd

De twee vriendinnen kregen van de gemeente Hardinxveld een jaar de tijd - tot eind januari 2020 - om een oplossing te bedenken. Die hebben ze nog niet. Ze hopen dat de online handtekeningenlijst helpt. Het Hobbelpaardje/’t Knaapje verkoopt gebruikte kinderkleding en speelgoed. De helft van de opbrengst gaat naar de oorspronkelijke eigenaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland