Transgender Jo enny Vosman uit Dussen in café 't Pleintje
Volledig scherm
Transgender Jo enny Vosman uit Dussen in café 't Pleintje © COR DE KOCK

Dussense Jo enny wint verkiezing Miss Gay Holland: ‘Ik heb een kwartier zitten janken van blijdschap’

Transgender Jo enny Vosman uit Dussen kan haar geluk niet op. Om middernacht kwam het verlossende telefoontje van de organisatie. ,,Ik voel me zo vereerd, had het totaal niet verwacht. ,,Ik heb een kwartier zitten janken van blijdschap. Ik had het toch maar even geflikt.” Maar dan heel nuchter: ,,Het gaat nu pas eigenlijk beginnen. Ik ga mijn beste beentje voor zetten. Strijden voor de gay-community.” 

Jo enny leeft al 25 jaar als vrouw. Over haar vorige leven wil ze weinig kwijt. Behalve dan dat ze op haar derde al wist dat ‘dat ding tussen de benen’ er niet hoorde. En dat ze ‘vanzelfsprekend’ heeft geworsteld met haar geaardheid. Maar de Dussense transgender had geluk. Heel veel geluk. Ze werd door haar omgeving volledig geaccepteerd en raakte niemand kwijt. ,,Maar ik ken wel de andere verhalen, die over depressies, zelfdoding, prostitutie en verstoting. Blijf zoveel mogelijk bij jezelf. En als je niet weet wie je zelf bent, kom dan naar mij", zei ze onlangs in een interview met deze site.

De 47-jarige Dussense wil graag anderen helpen. Zij die nog wél worstelen met het gevoel in het verkeerde lichaam te zitten. Om dat kracht bij te zetten deed ze mee aan de Miss Gay Holland, een verkiezing die open stond voor lesbische vrouwen, maar ook voor heteroseksuele vrouwen én transgenders. Vijftien vrouwen deden een gooi naar de titel. Stemmen kon door een e-mail te sturen. Voor Jo enny kwamen de meeste binnen.

The Hague Pride

De huldiging is zaterdag 8 juni tijdens The Hague Pride in Den Haag. ,,Ik hoop daarna op veel uitnodigingen, zodat deuren worden geopend die tot nu toe gesloten waren voor de LHBT-gemeenschap. Er valt nog een wereld te winnen. Meer begrip, meer acceptatie.‘’

Connie van der Maas  van stichting Pink Promiss, de organisator van Miss Gay Holland, verwacht dat er volop aandacht wordt gegeven aan het onderwerp. Jo enny zelf is daar maar wat blij mee. ,,Helemaal geweldig. We zitten hier feest te vieren met taart. En mijn vader en mijn vriend Ad zijn apetrots op mij.‘’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dussen en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland