Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Duurdere belbus enige alternatief op deel route verdwenen lijn 73

Vandaag vertrekt de bus van lijn 73 om acht minuten over half zeven in de avond voor het laatst vanaf station Gorinchem naar Leerdam. De busverbinding die vanuit Zuid-Holland via Gelderland en naar het toekomstige Utrechtse Leerdam rijdt, is in alle busboekjes definitief verdwenen. Het enige alternatief voor een deel van de route - met name langs Spijk - is een belbus.

Leerlingen van de Paardenklas van het Omnia College uit Gorinchem gaan voortaan met de auto naar de manege in Heukelum. Maar hoe de reizigers die in de ochtendspits veelvuldig gebruik maakten van lijn 73 maandag op hun bestemming komen, is niet duidelijk.

Provincies

De voorbije dagen overlegden de provincies Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht over de toekomst van de buslijn. Maar dat heeft niet geleid tot het handhaven van de openbaar-vervoersverbinding.

,,Door de bestuurlijke herindeling gaat Leerdam per 1 januari deel uitmaken van de provincie Utrecht. Bijna de gehele route van de huidige lijn 73 komt dan op het grondgebied van Gelderland en Utrecht te liggen. Van die bus maken bovendien in hoofdzaak inwoners van deze andere provincies gebruik. Het ligt dan voor de hand dat de verantwoordelijkheid voor deze lijn bij hen komt te liggen aangezien de relatie met het verzorgingsgebied van Zuid-Holland verhoudingsgewijs verder terugloopt’’, reageert een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland.

Lijn 73 wordt volgens deze woordvoerder vervangen door een nieuwe verbinding: lijn 141. Die rijdt echter alleen tussen Heukelum, Asperen en Leerdam. Het dorp Spijk is met ingang van zondag volledig verstoken van een bus. ,,Deze keuze houdt verband met het zeer lage gebruik van de huidige lijn 73.’’

Staan in de bus

Quote

In de ochtend­uren - tot een uur of
negen - zat lijn 73 vol met passagiers

Hans van Mourik (raadslid)

Gorcums raadslid Hans van Mourik was er al bang voor: de voorbije dagen probeerde hij zelf zicht te krijgen op de toekomst van lijn 73. ,,Die bus kwam via de Flank door de wijk Wijdschild gereden. In de ochtenduren - tot een uur of negen - zat deze vol. Maar ook tegen de tijd dat de lijn in Heukelum was, zaten er mensen in. Soms zoveel dat sommigen moesten staan.’’

Van Mourik klopte aan bij vervoersmaatschappijen Arriva en Qbuzz en de provincies. ,,Ze wezen allemaal naar elkaar. Ik begrijp best dat je geen lijn handhaaft wanneer er nauwelijks van gebruik wordt gemaakt. Maar in dit geval vraag ik me af of er niet gewoon sprake is van het doorschuiven van verantwoordelijkheden. Dat gevoel krijg ik wel.’’

De provincie Gelderland biedt reizigers die geen bus meer hebben oproepafhankelijk openbaar vervoer aan via Versis. Voorwaarde is wel dat de reis altijd moet beginnen of eindigen op Gelders grondgebied. De kosten liggen - zo leert een rekensommetje - zeker de helft hoger dan bij het reguliere busvervoer.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland