Dwangbevel

ColumnKan iemand mij vertellen wat er mis is met de Gorcumse terrassen? Niks toch?

Volledig scherm
Roy Grünewald. © Marco De Swart
Quote

Het heet notitie maar het is gewoon een Sov­jet-oekaze

Roy Grünewald

Nou, daar denken ambtenaren op het stadhuis en het gemeentebestuur anders over. Naar goede ambtelijke folklore werd er een terrassennota geschreven. De laatste dateerde van eind vorige eeuw en in die tussentijd zijn er dingen veranderd en soms zelfs gedoogd. Horecaondernemers hebben flink geïnvesteerd om het voor ons allemaal en de toeristen gezellig te maken. Het werkt! Maar eind vorig jaar ontvingen zij een concept van een nieuwe notitie. Daarop mochten ze reageren, wat ze ook deden. Vervolgens bleef het stil. Nul reactie vanuit de gemeente. Op 16 februari had het College in alle stilte de nota goedgekeurd. Met als voornaamste punt: plantenbakken en bankjes zijn niet langer toegestaan.

Op 1 maart viel de definitieve versie bij de horeca in de bus. Het heet notitie maar het is gewoon een Sovjet-oekaze. Datum van inwerkingtreding: 2 maart. Protesteren hielp niet, immers de nota was al goedgekeurd. Dus die hele 'inspraak' was ook een wassen neus. Vorige week ging de gemeente handhaven. Hoe coulant, want eigenlijk had op 2 maart alles verwijderd moeten zijn. Ik heb die terrassennotitie gelezen en kon werkelijk niets vinden wat die dwaze maatregel rechtvaardigde. Het was een bevel tot afschaffen van dat vrolijke groen en die gezellige love seats! Steriele terrassen, daar houden ze blijkbaar van op het stadhuis. Eenheidsworst. En nee, het geld wat ondernemers hebben geïnvesteerd kunnen ze niet declareren. Dat heet 'ondernemersrisico'.

Er is één ding waar de gemeente Gorinchem werkelijk goed in is: in het vinden van problemen voor oplossingen! Kijk naar de tragische schouwburg slapstick. Oplossingen werden door Gorcumers aangedragen maar in plaats van te luisteren werd er een nieuw en achteraf peperduur probleem gevonden: het debacle van Drijver. Over die schaamteloze vertoning hoor je niets meer. Horeca ondernemers komen met oplossingen om het mooi en gezellig te maken, maar nee: dwangbevel! Ik snap niet dat de binnenstad wethouder die ook over groen gaat en toerisme, dit heeft goedgekeurd. Voorwaarts de afbraak! Tsss!

Rivierenland