Volledig scherm
Vernielingen in de natuurtuin in Leerdam. © Monique Manuputty/Natuurtuin Varsseveld

Dwingende regels op notoire overlastplekken in Vijfheerenlanden

Vijfheerenlanden werkt aan strengere regels voor notoire overlastplekken in de gemeente zoals de Natuurtuin in Leerdam en het speelkasteel in Vianen. ‘Er zijn nu vriendelijke verzoeken, maar daar trekken onvriendelijke mensen zich niets van aan.’

Het speelkasteel in Vianen was vorige week het toneel van een brute beroving, waarbij een jongen en een meisje van 14 jaar oud werden bedreigd met een mes door twee andere tieners. Volgens D66, die vragen over de kwestie stelde aan de burgemeester, ervaren inwoners al veel langer overlast op die plek. Het gaat dan onder meer om drugs dealen.

En ook de Natuurtuin in Leerdam kwam al veelvuldig in beeld bij de gemeente als notoire overlastplek. Afgelopen zomer was er veel geluidsoverlast en werden er geregeld vernielingen gepleegd. Zo ging de bekende ‘sprookjesboom’ op die plek, in vlammen op.

Politie

Quote

Zorgen dat de politie een instrument in handen heeft om handhavend op te treden

Jan Pieter Lokker

De gemeente Vijfheerenlanden laat weten er klaar mee te zijn en te werken aan strengere regels voor deze specifieke overlast. ,,We moeten ervoor zorgen dat de politie een instrument in handen heeft om handhavend op te treden’’, zegt burgemeester Jan Pieter Lokker.

Volgens hem is er nu nog sprake van ‘verzoeken’ en worden de regels straks strenger en dwingender. ,,We zijn daar nu druk mee bezig. Er zijn nu vriendelijke verzoeken, maar daar trekken onvriendelijke mensen zich niets van aan.’’

Het gaat volgens Lokker bijvoorbeeld om het instellen van een alcoholverbod op overlastplekken. ,,Ook kun je dan denken aan regels met betrekking tot geluidsoverlast of samenscholing’’, zegt de burgemeester.

Mobiele camera

Lokker wil kortom dwingende regels, die vervolgens ook door de politie kunnen worden gehandhaafd.

De gemeente Vijfheerenlanden heeft ook een mobiele camera, die kan worden ingezet om overlast in beeld te brengen. Van de camera gaat, zo vertelde toenmalige burgemeester Tjerk Bruinsma van Leerdam bij de aanschaf, ook een zekere preventieve werking uit.

De Natuurtuin was al in beeld bij de gemeente als plek voor de mobiele camera. Of het speelkasteel daarbij komt, is niet bekend.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland