Volledig scherm
In Meerkerk komt een vrachtwagenverbod. © Cor de Kock

‘Dynamisch’ stoplicht tegen sluipverkeer in Meerkerk en Vianen

Vijfheerenlanden onderzoekt of er op meerdere plekken in de gemeente ‘dynamische stoplichten’ kunnen komen tegen sluipverkeer. De verkeerslichten moeten de sluiproutes door Meerkerk en Vianen onaantrekkelijker maken.

Vooral inwoners van de kernen Meerkerk, Lexmond en Vianen gaan gebukt onder het vele sluipverkeer dat files op de A2 en de A27 wil vermijden. En ook in Leerdam ondervinden inwoners in toenemende mate hinder van ‘sluipers’.

Voor Meerkerk trok de toenmalige gemeente Zederik al duizenden euro’s uit om een vrachtwagenverbod en verkeersregelaars te realiseren. De nieuwe maatregelen moeten daar nog bijkomen.

Verbreding A27

Quote

Ons doel is om de kernen bereikbaar te houden voor onze inwoners

Huib Zevenhuizen

Voor het zover is, zijn we volgens wethouder Huib Zevenhuizen wel een paar jaar verder. Hij wil het probleem eerst onderzoeken - door middel van onder meer een kentekenanalyse - en wil daarbij ook de provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, het Waterschap en Justitie bij betrekken.

,,De maatregelen moeten in elk geval voor 2022 gereed zijn’’, zegt Zevenhuizen. ,,Dan wordt begonnen met de verbreding van de A27 en de verwachting is dat het sluipverkeer daardoor nog verder gaat toenemen. Dat moeten we echt niet willen.’’

Gekeken moet worden of het verkeer door middel van lussen in de grond kan worden gemonitord. Een op het systeem aangesloten stoplicht, moet er dan voor zorgen dat de sluiproute minstens net zo lang duurt dan op de Rijksweg blijven.

Keuze

Zevenhuizen: ,,Op die manier maken automobilisten de keuze om op die A2 of A27 te blijven, omdat het niet loont om binnendoor te gaan. Ons doel is om het sluipverkeer grotendeels te weren en de kernen bereikbaar te houden voor onze inwoners.’’

Zevenhuizen wil dat er zo snel mogelijk wordt begonnen met metingen van de verkeersstromen zodat er snel na de zomer duidelijkheid is over welke maatregelen er kunnen worden genomen. ,,Maar we gaan uiteraard niet in de zomervakantie meten’’, zegt hij.

Het onderzoek kan worden uitgevoerd uit het bestaande verkeersbudget van de gemeente Vijfheerenlanden. Voor de maatregelen zelf is waarschijnlijk meer geld nodig. Tegen die tijd heeft de gemeenteraad daarover het laatste woord. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Gorcumse basisschool verbiedt traktaties om allergieën en geldgebrek. Goed idee?

  • Ja, prima plan (46%)
  • Nee, niet doen (54%)
1583 stemmen