Eén op de tien huurders in deze regio zit financieel klem

Ruim één op de tien huurders in Dordrecht en West Betuwe zit financieel klem: zij hebben niet genoeg geld om naast de woonlasten ook andere noodzakelijke uitgaven te betalen.

Dat blijkt uit de recent gepubliceerde Lokale Monitor Wonen 2019. De cijfers komen voor Dordrecht en West Betuwe overen met het landelijk gemiddelde: bijna 12 procent. In de rest van de regio ligt het percentage lager. Hardinxveld-Giessendam kent het minste aantal huurders met een betalingsrisico: nog geen 8 procent.

In de Lokale Monitor Wonen houden organisaties als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en corporatievereniging Aedes gegevens over de huursector bij. Volgens de monitor zijn huurders in een corporatiewoning over het algemeen bijna een derde van hun netto inkomen kwijt aan woonlasten. Bij gemiddeld 12 procent van de huurders blijft er daarna te weinig geld over voor voedsel, kleding en sociale participatiekosten zoals een lidmaatschap bij een sportclub.

In de knel

Deze groep loopt het risico op een gegeven moment de maandelijkse huur niet meer te kunnen betalen. In Alblasserdam, Altena, Sliedrecht, Gorinchem Vijfheerenlanden en Zwijndrecht ligt het percentage huurders dat in de knel kan komen op 9 procent. In Molenlanden en Papendrecht gaat het om 8 procent van de huurders.

In Dordrecht is het percentage afgelopen jaren gedaald: in 2015 was dat nog 15 procent.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken, schrijf je hier in.