Volledig scherm
Niet alle leerlingen uit groep 8 halen het rekenniveau dat nodig is om mee te kunnen komen op de middelbare school. © ANP

Een op de tien kinderen uit groep acht kan niet goed genoeg rekenen

KAARTJEUit het hoofd optellen of  werken met breuken,  een op de tien leerlingen uit groep acht in Gorinchem en Leerdam kan niet goed genoeg rekenen om mee te komen op de middelbare school. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

In de regio scoren leerlingen uit deze twee gemeenten het slechtst. Omgerekend gaat het in totaal 63 leerlingen: 39 uit Gorinchem en 24 uit Leerdam. Zij maakten aan het eind van het schooljaar 2016-2017 allemaal een Centrale Eindtoets aan de hand waarvan het rekenniveau door de Dienst Uitvoering Onderwijs is vastgesteld. Ze hadden onder meer moeite met hoofdrekenen en werken met decimalen.

Lingewaal

Kinderen uit groep acht uit de gemeente Lingewaal presteren het best: maar op de veertig scholieren loopt vast op de middelbare school omdat ze onder het zogeheten fundamentele niveau zitten. Ook in Woudrichem doen de leerlingen het relatief goed. Daar presteert slechts een op de dertig onder het gewenste niveau.

Over de hele lijn zijn de prestaties van de leerlingen uit groep 8 verbeterd ten opzicht van het schooljaar ervoor. Aan het eind van de lesperiode 2015-1016 behaalden veel meer leerlingen niet het gewenste niveau.

Uitschieter

Opvallende uitschieter is daarbij de gemeente Giessenlanden. Maar liefst één op de vier kinderen uit groep 8 haalde niet de basiseisen voor het fundamentele niveau. Een verklaring hiervoor is niet voor handen. Het is minstens zo opvallend dat een jaar later een op de 22 leerlingen nog ondermaats presteert. Hierdoor behoren de kinderen van groep 8 uit Giessenlanden tot de best presterende. Ze belanden op een vierde plaats in de statistieken, achter die uit Lingewaal, Woudrichem en Hardinxveld-Giessendam.

poll

Wat vind jij van de nieuwe reclamemast aan de A15 bij Gorinchem-Oost?

  • Een goed idee! Zo komen er tenminste mensen op af (7%)
  • Prima, je moet toch reclame kunnen maken (12%)
  • Slecht, 35 meter is veel te hoog (10%)
  • Erg slecht plan, het leidt alleen maar af (72%)
1517 stemmen