Arjan van der Drift.
Volledig scherm
Arjan van der Drift. © Privéfoto

Eetcafé De Zwaan in Heukelum was net open, maar gaat nu weer dicht: ‘Ook afhaal is te groot risico’

Op 1 maart opende eetcafé De Zwaan de deuren in Heukelum. Nu is het weer dicht. Even kookte ondernemer Arjan van der Drift afhaalmaaltijden, die vonden gretig aftrek. Maar hij is doodsbang het virus te verspreiden. ‘Wat als het virus zich verspreidt via mijn zaak? Dat wil ik absoluut niet.’

Veel eetcafés storten zich op afhaalmaaltijden, waarom u niet?

,,Ik had veel enthousiaste klanten, en het ging goed, maar was hard werken voor een paar honderd euro. Vergeet niet: je hebt iemand in dienst die bestellingen opneemt, je rekent lagere prijzen en je moet verpakkingsmateriaal kopen. Tegelijkertijd maak ik me enorm zorgen om de verspreiding van het virus. Straks word ik of iemand anders ziek en verspreidt het via de zaak. Dat wil ik absoluut niet.’’

En nu?

,,Blijf binnen is het advies, dus dat doe ik. Verder heb ik de huur enzo gewoon doorbetaald want dat moet ook bij uitstel toch een keer gebeuren, dan blijf ik liever bij. Ik heb bijstand aangevraagd. En verder is het afwachten tot het weer voorbij is, jammer genoeg kom ik niet in aanmerking voor de vergoeding van de overheid van 4000 euro, omdat ik boven de zaak woon.”

Quote

Mensen maken zich hier nog niet zo’n zorgen, maar dat zou wel moeten, blijf alsje­blieft zoveel mogelijk binnen

Arjan van der Drift, Eetcafé de Zwaan

Dat is wel heel zuur, hoe komt u nu de tijd door?

Ik ben niet de enige natuurlijk, er zijn meer ondernemers die in de problemen komen. Zelf eet ik nu maar mijn eigen vriezer leeg. En ik heb de houten vloer in de olie gezet en de keuken nog maar een keer schoongemaakt. En ik heb een goedkope XBox besteld. Straks komen er misschien nog hulpvragen van mensen in Heukelum en misschien kan ik hen ergens mee helpen.”

En hoe kan Heukelum u helpen?

,,Let op elkaar en zorg dat je binnen blijft. Mensen maken zich hier nog niet zo’n zorgen, maar dat zou wel moeten. Als alles achter de rug is, is het uithuilen en begin ik opnieuw. Voor nu: blijf binnen. Gezondheid gaat voor geld.”

Rivierenland

Poll

Afsluiten van recreatiegebieden in het coronatijdperk

  • Ja. Het is gebleken dat mensen geen gehoor kunnen geven aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven (82%)
  • Nee. Je moet zelf de afweging kunnen blijven maken of het verantwoord is. (17%)
  • Geen mening (1%)
2928 stemmen