Volledig scherm
© Cor de Kock

Elk West Betuws dorp aan de Linge krijgt een eigen steiger of kade

Ieder West Betuws dorp aan de Linge moet straks meer plezier kunnen beleven aan de rivier. De gemeente heeft hier 80.000 euro voor opzijgezet.

In elk dorp in de gemeente dat langs de Linge ligt, moet een mogelijkheid komen om bij het water te komen, om er te recreëren, of om er simpelweg van dichtbij van te kunnen genieten.

De Linge komt bij Buurmalsen West Betuwe binnen en kronkelt dan langs de dorpen Geldermalsen, Tricht, Deil, Enspijk, Beesd, Rumpt, Rhenoy, Gellicum, Acquoy en Spijk en de stadjes Asperen en Heukelum. In delen van de rivier wordt veel gezwommen en er zijn rondvaartboten, kano's en roeiboten te vinden. Ook vissers weten de rivier goed te vinden.

Grote delen van de oevers zijn in particulier bezit en staan te boek als de zogeheten Lingelandjes, waar alleen de eigenaren zelf kunnen recreëren. Ook zijn er enkele horecazaken met een terras aan het water.

Meer plezier

Niet elk dorp of stadje heeft een openbare toegang tot de rivier via een aanlegsteiger of kade. Dat zal na de zomer van 2020 veranderen. De gemeente heeft daarvoor in de begroting een eenmalig bedrag van 80.000 euro gereserveerd. Doel is dat de inwoners en toeristen nog meer plezier gaan beleven aan de rivier.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit West Betuwe en omstreken? Schrijf je hier in!

 1. Met de bevrijding van het zuiden begon in Dordrecht de oorlog pas echt
  PREMIUM
  LONGREAD | 75 jaar bevrijding

  Met de bevrijding van het zuiden begon in Dordrecht de oorlog pas echt

  Na de bevrijding van West-Brabant, begin november 1944, scheidt alleen het Hollandsch Diep de geallieerden nog van Dordrecht. Maar aan beide kanten van de door de Duitsers opgeblazen Moerdijkbruggen is de oorlogsellende nog lang niet voorbij. In het zuiden is zoveel kapot dat er weinig te vieren valt, in het noorden moet de hongerwinter nog beginnen en laat de bezetter voelen dat ie nog niet verslagen is.

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

 • Mee eens (58%)
 • Niet mee eens (42%)
1657 stemmen