‘Autocross op een andere plek wordt nooit zo bijzonder als hier’

VideoAutocoureurs reden gisteren met hun wagens over het parcours aan de Burggraaf in Meerkerk. Waarschijnlijk voor de allerlaatste keer. 

Volledig scherm
Coureurs krijgen ruim baan in Meerkerk en het publiek heeft er een goed zicht op de race. © William Hoogteyling

Henk Wooning van de Eerste Zuid-Hollandse Auto Cross Organisatie (Ezhaco) vreest dat hij bij het dorp geen nieuwe plek vindt voor de wedstrijden. Die houdt hij al jaren in samenwerking met MAC Magneet, de lokale organisatie voor autosport.

Waar gisteren de coureurs met hun wagens de modderkluiten deden rondvliegen, zitten in de toekomst bewoners van een nieuwbouwwijk in hun tuin te genieten. Op het crossterrein aan de Burggraaf komen woningen te staan. Tot spijt van de bezoekers van het evenement.

Op de tribunes en langs het parcours zitten families, supporters van de coureurs, liefhebbers van de sport en dagjesmensen die het crossen als een uitje zien. Sommigen komen voorbereid: ze zitten met oorbeschermers te genieten op deze zonnige pinkstermaandag.

Onder hen Johan van Oossanen. Hij bezoekt minstens tien jaar deze autocross. Van Oossanen zou het hartstikke jammer vinden als er ergens anders moet worden geracet: ,,Dit is echt de ideale plek. Er is veel ruimte voor het publiek. De organisatie kan hier het spektakel goed laten verlopen.”

Ruimte

Quote

Ik heb hier mijn eerste race gereden

Kiki Raijmakers (coureur)

Ook Saskia Wildenberg sluit zich aan bij Van Oossanen. Zij is met haar familie voor de tweede keer aanwezig. ,,Dit is de geweldigste dag van mijn leven, riep een van ons vorig jaar.’’ Zoon Luuk voegt eraan toe: ,,Het is lekker dichtbij huis en we kunnen hier echt een dagje uit beleven. Wij zitten hier vooraan, het is een mooie plaats voor een autocross. Je hebt hier veel ruimte en toch voelt het kleinschalig.”

Kiki Raijmakers heeft deze plek ook in haar hart gesloten: ,,Dit is de vierde keer dat ik hier zowel als bezoekster als autocoureur aanwezig ben. Hier heb ik mijn eerste ontmoeting gehad met de autocross, mijn eerste race gereden en heb ik veel ervaring opgedaan. Mijn start ligt hier, een andere locatie wordt voor mij nooit zo bijzonder als deze.”

Kans

Organisator Wooning heeft er weinig vertrouwen in dat er een nieuwe stek voor de Meerkerkse autocross wordt gevonden: ,,Natuurlijk hoop ik dat we een paar honderd meter verderop terecht kunnen. Maar ik acht die kans echt heel klein. Wij gaan er als organisatie vanuit dat dit helaas de laatste keer was dat de autocross in Meerkerk heeft plaatsgevonden.”

Tractorpulling

Tractorpulling Meerkerk staat dit jaar op de agenda voor vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus. Het evenement is op hetzelfde terrein aan de Burggraaf. Op dit moment kan de organisatie nog niets zeggen over de toekomst van de wedstrijd.