Volledig scherm
Een rivierkreeft in Gorinchem. © Johan Sterk/ Richard Slagboom

Exotische rivierkreeft is de nieuwe muskusrat

De rode Amerikaanse rivierkreeft is een plaag. Hij vreet beschermde dieren op en gaat oevers en kades te lijf.

De rode Amerikaanse rivierkreeft en andere uitheemse rivierkreeften bedreigen de veiligheid van de waterkeringen. Waterschap Rivierenland is bezig de omvang van de problemen en risico’s in beeld te brengen. Oevers en kades lijken vooralsnog het meest te lijden te hebben.

Er zitten tientallen miljoenen exemplaren van de rode Amerikaanse rivierkreeft in Nederlandse wateren. De dieren graven net als muskusratten gangenstelsels in oevers en waterkeringen.

,,Bij Kinderdijk, waar deze gegraven gangenstelsels van rivierkreeften en muskusratten elkaar ontmoeten, is twee jaar geleden al eens een lek ontstaan. Ook wij zien steeds meer gangen’’, waarschuwt ecoloog Maloe Dekker van Waterschap Rivierenland.

Geen vijanden

Quote

Bij Kinderdijk ontstond al eens een lek, ook wij zien steeds meer gangen

Maloe Dekker

De rode Amerikaanse rivierkreeft, voor consumptie volop te koop , werd in 1985 voor het eerst in Nederland in het wild gesignaleerd. Dat gebeurde waarschijnlijk nadat een eigenaar zijn aquarium op natuurlijk water had geleegd. Behalve de rode zijn ook de gestreepte, geknobbelde en gevlekte Amerikaanse rivierkreeft bezig aan een explosieve opmars. De soorten hebben zich snel vermenigvuldigd door de afwezigheid van natuurlijke vijanden.

De rivierkreeften veroorzaken schade aan de natuur. Dekker: ,,Ze woelen de bodem om zodat het water vertroebelt. Doordat het donker wordt, kunnen planten moeilijker overleven.’’ Extra baggervorming door de graverij is een ander probleem. De kreeft eet bovendien beschermde amfibieën.

De Europese Unie heeft de dieren op de exotenlijst geplaatst. Beroepsvissers krijgen vrijstelling om op rivierkreeft te vissen. ,,Kweken is verboden, vissen staan we toe om het dier te bestrijden’’, zegt een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken.

Geen belang

Volgens ecoloog Ronald Gylstra van het waterschap gaan de Europese regels niet ver genoeg: ,,Vissers hebben geen belang in het terugdringen van de kreeftenstand. Dat gaat ten koste van hun broodwinning.’’

Voor de bestrijding kan het uitzetten van natuurlijke vijanden zoals snoek, paling en snoekbaars een oplossing zijn. Natuurlijke rietoevers in plaats van de standaard gras-oevers maken volgens Gylstra de oevers weerbaarder tegen noeste gravers. ,,Deze oevers bieden bovendien een betere leefomgeving voor de natuurlijke vijanden’’, zegt hij.

poll

Overweegt u een cursus zelfverdediging voor uzelf of uw dochter?

Overweegt u een cursus zelfverdediging voor uzelf of uw dochter?

  • Ja, daar denk ik wel over na (35%)
  • Nee, ik ben niet bang op straat (37%)
  • Nee, het heeft toch geen zin (16%)
  • Ik volg al zo'n cursus, ik kan het iedereen aanraden (11%)
992 stemmen