Volledig scherm
De dijk langs de Lek werd met een andere methode verzwaard. © Richard van Hoek Fotografie

Experiment met nieuwe methode dijkverzwaring in Gorinchem

De dijkverzwaring tussen Gorinchem en Waardenburg wordt mogelijk volgens een nieuwe methode uitgevoerd. Deskundigen hebben het over een ‘grofzandbarrière tegen piping’.

Bij piping stroomt grondwater onder de dijk door waardoor zand wegspoelt. Dat kan de dijk ondermijnen. Om een grofzandbarrière te maken, wordt een sleuf van grof zand onder de dijk ingebracht. Het fijne zand wordt vervangen door grover zand. Het grove zand werkt als een filter dat het water doorlaat en de zandkorrel tegenhoudt. Dit voorkomt piping als het goed is.

Het Waterschap Rivierenland gaat daarmee voor het eerst experimenteren. Bij succes kan deze nieuwe aanpak worden toegepast bij de dijkverzwaring tussen Gorinchem en Waardenburg.

Unieke gebeurtenis

Het is volgens het waterschap een unieke gebeurtenis in de aannemerswereld: de gezamenlijke proef voor de grofzandbarrière van het waterschap samen met drie aannemerscombinaties. Het doel is de maakbaarheid te testen van deze innovatieve maatregel tegen piping.

De aannemers gaan op drie verschillende proeflocaties aan de slag. Medio 2020 zijn die klaar en kiest het waterschap één aannemer om de innovatieve techniek uit te voeren.

Een grofzandbarrière is sneller, goedkoper en milieuvriendelijker dan andere methodes. Een extra berm naast de dijk neemt ruimte in. Een stalen damwand in de dijk is duurder dan de grofzandbarrière en minder duurzaam. Een grofzandbarrière is een doorontwikkeling van ‘verticaal zanddicht geo-textiel’, dat eerder bij de dijkverzwaring langs de Lek is toegepast.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland