Volledig scherm
Een medewerker van het waterschap neemt een monster van water met blauwalgen. © Waterschap Rivierenland.

Extreem veel blauwalg in Altena: 'Mijd al het oppervlaktewater'

Inwoners van Altena mogen voorlopig geen water uit sloten en plassen aanraken. Waterschap Rivierenland neemt vrijdag en in het weekeinde monsters om te kijken hoe gevaarlijk de blauwalg is die zich via rivierwater verspreid heeft. 

Zeker is dat er 'extreem' veel blauwalg voorkomt in Altena, het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. ,,Allemaal gebieden die water inlaten vanuit de Maas'', zegt Lotte Kaatee van waterschap Rivierenland. De bacterie, die goed gedijt bij warm weer, kan mens en dier flink ziek maken. Er zijn echter verschillende soorten: de ene is gevaarlijker dan de ander. Welke soorten zich waar bevinden en in welke concentraties, wordt nog onderzocht.

Pootje baden

Om het zekere voor het onzekere te nemen mogen ook boeren voorlopig geen oppervlaktewater gebruiken voor het besproeien van gewassen. Dat werd woensdag ook al geadviseerd. Die waarschuwing geldt nog steeds. Ook vee mag er niet van drinken. Hondenbezitters krijgen het advies de hond niet te laten zwemmen of drinken uit sloten en plassen. Ook zwemmen is uit den boze, net als pootje baden. Waar je wel veilig kunt zwemmen, staat op zwemwater.nl

Om verdere verspreiding van blauwalg tegen te gaan heeft het waterschap de inlaatsluizen bij de Maas zo afgesteld dat de blauwalg zo min mogelijk het gebied in komt. De pompen kunnen niet uit, want het rivierwater is hard nodig om de gevolgen van de droogte te beperken. Het is volgens het waterschap niet uit te sluiten dat er op korte termijn meer maatregelen volgen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Werkendam en omstreken? Schrijf je hier in!