Volledig scherm
Fanfare Wilhelmina uit Dussen hoopt op meer jonge leden. © Anton Hofmans

'Fanfaremuziek is helemaal niet oubollig'

Twee noten kunnen ze al spelen, de kinderen van de blazersklas van fanfare Wilhelmina in Dussen. De lessen zijn afgelopen maand begonnen, maar vandaag geeft wethouder John Bakker officieel de aftrap.

De jeugd weer enthousiast maken voor fanfaremuziek. Dat is het doel van de blazersklas, een initiatief van fanfare Wilhelmina. ,,Ik denk dat veel kinderen de muziek als oubollig ervaren terwijl dat niet zo is'', zegt de secretaris en tevens penningmeester Karel Verhoeven.

Top 3

Om dat beeld te veranderen, krijgen de groepen 5 tot en met 8 van basisschool de Sprankel en groep 5, 6 en 7 van basisschool de Peppel tijdens schooltijd les in fanfaremuziek. De kinderen hebben zelf een top 3 gemaakt van instrumenten die ze het leukste leken. Ieder kind heeft nu een eigen instrument in bruikleen van de fanfare.

,,Het is niet eerst noten leren'', zegt Anita van der Pluijm, coördinator van de blazersklas. ,,De kinderen mogen bij ons meteen kennismaken met hun instrument. We merken nu al dat ze dat heel erg leuk vinden'', .

Terugloop

Fanfare Wilhelmina heeft, net als veel andere verenigingen, te maken met een terugloop van het aantal leden. Vooral over de nieuwe aanwas maakt het bestuur zich zorgen.

Verhoeven: ,,In de jaren 90 zaten er nog 36 kinderen op les, nu zijn dat er slechts 8. We hebben nog maar 29 musicerende leden over. Daarom doen we nu een behoorlijke investering, maar we moeten wat doen om de vereniging toekomstbestendig te maken.''

Zo'n 8000 euro is er het eerste jaar nodig om de blazersklas op te zetten. Instrumenten, boeken, lessenaars en ook de professionele muziekdocent kosten geld.

Concert

Van dat bedrag is 2300 euro al vergoed door de gemeente. Daarnaast komen de inkomsten vooral uit het Prins Bernhard Cultuurfonds en van de Rabobank. Bovendien leveren de beide basisscholen een bijdrage. Het is de bedoeling dat de blazersklas komende jaren door zal blijven gaan op de basisscholen. ,,Na de zomervakantie starten we met het orkest en na de herfstvakantie staat het eerste concertje voor de ouders gepland'', zegt Van der Pluijm.

Nu volgen er 44 leerlingen muziekles. ,,Als er daarvan 10 uiteindelijk bij de fanfare zouden komen, zijn wij al blij'', zegt Verhoeven.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dussen en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland