Volledig scherm
Toeristisch initiatief bij Fort Vuren. © Archieffoto Ricardo Smit

FruitDelta wil toerisme en economie stimuleren

FruitDelta Rivierenland staat in de startblokken om een flinke slinger te geven aan met name toerisme en agrarische economie.

Quote

Het is een gebied dat bekend is door de fruitteelt, maar waar ook innovatie­ve bedrijven zitten

Fruitdelta Rivierenland is een nieuw samenwerkingsverband van tien gemeenten in Zuid-West Gelderland waaronder Lingewaal, onderwijsorganisaties en het bedrijfsleven. Die gaan zich richten op drie kansrijke speerpunten in de regio: agribusiness, economie en logistiek en recreatie en toerisme.

Er komt een Regionaal Investeringsfonds om publiekprivate projecten te stimuleren en initiatieven aan te jagen en te zorgen voor cofinanciering. Het fonds wordt gevuld met een bijdrage van de burgers van 3 euro per jaar. De tien gemeenten hebben samen zo'n 225.000 inwoners. Jaarlijks is dus een bedrag beschikbaar van een kleine zeven ton.

Scoresysteem
Er is een zogenoemde 'economic board' gevormd. Die telt tien leden, waarvan een aantal ook buiten het werkgebied komt. De groep komt twee keer per jaar bij elkaar om aanvragen te beoordelen. Zij werkt op basis van een scoresysteem, waarbij onder meer gekeken wordt naar de economische kansen en de mate waarin initiatieven aanvullend zijn op bestaande activiteiten. Op basis van die score wordt dan bepaald of een plan financieel wordt gesteund uit het fonds. Marien Borgstein: ,,Er kunnen twee keer per jaar gedurende een periode van vier weken plannen worden ingediend. Anders zou die 'economic board' te vaak bij elkaar moeten komen.''

Met FruitDelta moet iedereen straks weten waar de regio Rivierenland vooral goed in is. Borgstein: ,,Het is een gebied dat bekend is door de fruitteelt, maar waar ook innovatieve bedrijven zitten.''

Europa
Behalve uit het stimuleringsfonds kan ook uit budgetten van de provincie, de rijksoverheid en Europa cofinanciering worden gezocht. Met de naam wil FruitDelta in de voetsporen treden van andere regio's die zichzelf goed op de kaart hebben gezet, zoals FoodValley, BrainPort en HealthValley.

Met name op het gebied van toerisme heeft het Rivierenland tussen 2009 en 2014 slechte jaren achter de rug. Zo liep het aantal campingovernachtingen met 40 procent terug. Ook in de hotelovernachtingen was een forse teruggang te zien.

De aftrap van de samenwerking FruitDelta Rivierenland is op maandag 27 maart. Er wordt dan tevens een website gelanceerd met informatie over het nieuwe samenwerkingsverband.

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen