Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Beeld werkt

Gaswinning zorgt voor ‘significante bodemdaling’ bij Poederoijen

Door gaswinning in het Munnikenland bij Poederoijen is de bodem tussen 2010 en 2019 een centimeter gedaald. Volgens een rapport is er sprake van een ‘significante daling’.

Dat blijkt uit een nota voor de gemeenteraad van Zaltbommel. De raad drong er eerder bij het college op aan om de hakken in het zand te zetten als energiebedrijf Vermilion de gaswinning wil uitbreiden. De boorput van het gasveld ligt aan de voet van de Wakkere Dijk. Een deel van het veld ligt op grondgebied van de gemeente Altena.

Vermilion heeft sinds 2010 148 miljoen kuub gas uit het veld gewonnen en wil er tot 2031 nog 1 miljard kuub uithalen. Dat is 250 miljoen kuub meer dan de huidige vergunning.

Zaltbommel heeft geregeld overlegd met de gemeenten Altena, Gorinchem en West Betuwe, de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland en Waterschap Rivierenland. Als er een winningsplan wordt ingediend, moeten deze overheden daar binnen zes weken op reageren. Het effect op de bodem en de risico's voor omwonenden, gebouwen en bruggen zijn criteria waarop de minister een besluit baseert.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Poederoijen en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland