Volledig scherm
Dan maar een fiets lenen: een trauma-arts ging op twee wielen naar een melding. Met het kind kwam het weer goed. © Hans Verbeek

Geen plek voor helikopter: trauma-arts leent fiets

Op een ter plekke geleende fiets is een arts dinsdag in Wijk en Aalburg naar een spoedmelding gegaan. De traumahelikopter arriveerde begin van de avond in Aalburg voor een noodmelding over een kind met een allergische reactie.

Omdat de helikopter, die was opgestegen vanuit Volkel, niet dicht bij het betreffende huis kon landen, werd even verderop de landing ingezet. Met een geleende fiets vervolgde de arts zijn weg. ,,Dat gebeurt vaker, soms wordt medisch personeel het laatste stukje door de politie vervoerd'', zegt woordvoerder Markus van Tol van de ANWB, waarvan dochterbedrijf Medical Air Assistance (MAA) de traumavluchten verzorgt.

Praktisch
,,Een traumaheli heeft 25 bij 25 meter nodig om te kunnen landen en die ruimte is niet altijd beschikbaar op de plek waar de hulp nodig is'', zegt Van Tol. ,,Dan zoekt de piloot een plek zo dicht mogelijk bij het ongeval. De piloot blijft bij de helikopter en de verpleegkundigen en arts gaan ter plaatse met het vervoermiddel dat het snelst voorhanden is. Soms is dat inderdaad een fiets van een omstander. Daar zijn ze heel praktisch in.''

De heli landde in dit geval op een weiland aan de Langstraat. Omdat de politiewagen, die bij een dergelijke melding ook altijd uitrukt, nog onderweg was, was het sneller om de fiets te lenen dan op de politie te wachten.

Bij de ambulancedienst was gisteren niemand bereikbaar voor een nadere toelichting op het snelle handelen van de arts. Wel is duidelijk dat het kind voor wie 112 was gebeld, het goed maakt. De traumaheli kon worden teruggestuurd.

Rivierenland