Volledig scherm
Hoeve Kraaiveld aan de Roef in Woudrichem. © Hoeve Kraaiveld

Geitenboerderij Woudrichem van de baan

De nieuwe eigenaar van Hoeve Kraaiveld ziet af van zijn plan om daar een geitenboerderij te beginnen en is bezig met de verkoop van het object.

In juli diende Jos Verweij uit Ridderkerk een plan in bij de gemeente Woudrichem om op Hoeve Kraaiveld aan de Roef een geitenboerderij te beginnen. Daar zou plaats zijn voor 1.300 geiten.

Terwijl de gemeente zich nog boog over de vergunningaanvraag, nam de provincie Brabant het besluit tot 2020 geen nieuwe geitenboerderijen meer toe te staan. Vanwege de uitbraak van Q-koorts enkele jaren terug moet onderzoek eerst uitwijzen wat de gezondheidsrisico’s zijn voor omwonenden van geitenboerderijen.

Zes weken

Quote

Er is al een kandidaat-ko­per, maar de verkoop moet nog worden afgerond

Tot een afwijzing van de vergunning is het bij de gemeente Woudrichem nog niet gekomen. Aan de initiatiefnemer was al wel aanvullende informatie gevraagd. Daar had hij zes weken de tijd voor.

Verweij had agrarisch adviesbureau DLV ingehuurd om de vergunningaanvraag te regelen. Een woordvoerder van DLV liet vorige maand weten nog wel gaten in de regelgeving te zien die realisatie van het plan alsnog mogelijk maken. Een alternatief was om tot 2020 te wachten, zodat duidelijk is of er toch nog toekomst is voor nieuwe geitenboerderijen. Verweij heeft inmiddels de conclusie getrokken dat doorgaan op het ingeslagen pad bedrijfsmatig te grote risico’s met zich meebrengt. ,,Er is al een kandidaat-koper, maar de verkoop moet nog worden afgerond.’’ Volgens de gemeente is de vergunningaanvraag nog niet ingetrokken.

Kaas en ijs

Verweij wilde Kraaiveld, dat al een jaar te koop stond voor 1,9 miljoen euro, omvormen tot een biologische geitenboerderij. Daar zouden mensen met een verstandelijke beperking aan het werk kunnen bij het bewerken van de geitenmelk tot bijvoorbeeld kaas en ijs en het runnen van een winkel.

Hoeve Kraaiveld is in 2010 door boer Wilco de Zeeuw begonnen als zorgboerderij. Het project strandde, omdat de voor de financiering belangrijke verkoop van bouwpercelen rondom de boerderij stagneerde door de financiële crisis. Zorginstelling Lievegoed nam het bedrijf in 2013 over en huisvestte in de op het erf gebouwde appartementen jongvolwassenen met psychische problemen. De financiering van deze zorg leverde problemen op. Omdat verlies werd geleden op Hoeve Kraaiveld, stootte Lievegoed deze vestiging in 2015 af en stond de boerderij een jaar te koop.

poll

De borden 'Gorinchem-centrum' moeten vervangen worden door borden 'Gorcum-Vesting'

  • Eens, dat spreekt veel meer aan (51%)
  • Oneens, het is toch gewoon een centrum (49%)
641 stemmen