Volledig scherm
Archiefbeeld. Nasleep van plofkraak Rabobank-automaat Gorinchem - Piazza Center. © Anja Broeken

Geldautomaten ’s nachts dicht in strijd tegen groeiend aantal plofkraken

Verschillende geldautomaten van de Rabobank in Hardinxveld-Giessendam, Molenaarsgraaf en Sliedrecht zijn vanaf nu tussen 00.00 en 6.00 uur ‘s nachts dicht. Sinds mei is dat al het geval bij tal van Rabo-automaten in de regio’s rond Dordrecht en Gorinchem. Met de maatregel wil de bank plofkraken voorkomen.

Het gaat om de automaten op de Drijverschuit en de Peulenstraat in Hardinxveld-Giessendam en die op de Dorpsstraat in Molenaarsgraaf. Ook de afstortautomaat op het Bonkelaarplein in Sliedrecht is ‘s nachts dicht. Het afstorten van geld via de sealbagautomaten blijft wel mogelijk. Ook de beveiliging van de automaten is opgeschroefd: bewakers rijden vaker langs.

Al eerder nam de Rabobank deze maatregelen in de overige delen van de Drechtsteden en de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. En niet alleen hier, maar in heel Nederland is het besluit van kracht. Op veel plekken zet de bank zelfs vaste bewakers in.

,,Plofkraken zijn een toenemende, landelijke trend’’, zegt Yvette Huisman-Neuteboom van de Rabobank Merwestroom, die actief is rond Hardinxveld-Giessendam. ,,Iedere week zijn Rabo-automaten de dupe van plofkraak of poging daartoe. Dat willen we voorkomen, want de kraken zijn heel vervelend voor omwonenden en pandeigenaren.’’

Alleen al vorig jaar bliezen criminelen 79 geldautomaten op. Aan het Europaplein in Leerdam was het afgelopen mei raak. En in mei 2015 is een automaat op het Burgemeester Winklerplein in Sliedrecht opgeblazen. De kraken mislukten, maar veroorzaakten veel schade.

poll

Wat vind jij van de nieuwe reclamemast aan de A15 bij Gorinchem-Oost?

  • Een goed idee! Zo komen er tenminste mensen op af (7%)
  • Prima, je moet toch reclame kunnen maken (12%)
  • Slecht, 35 meter is veel te hoog (10%)
  • Erg slecht plan, het leidt alleen maar af (72%)
1517 stemmen