Volledig scherm
© YouTube

Geldermalsen: debat over mega-azc afgelast na rellen

UpdateDemonstranten tegen de komst van een groot asielzoekerscentrum in de Gelderse plaats Geldermalsen hebben woensdagavond tijdens een debat over dat onderwerp het gemeentehuis bestormd. De politie moest schoten lossen om de circa 2000 aanwezigen en relschoppers op afstand te houden en de vergadering werd per direct afgebroken terwijl de politici in paniek naar de eerste verdieping van het pand moesten vluchten. Gedurende de avond is een nog onbekend aantal actievoerders aangehouden.

Volledig scherm
© De Gelderlander
Volledig scherm
© De Gelderlander

Een verslaggever ter plaatse brengt via Twitter verslag uit van de ongeregeldheden (zie onder).

Volgens omstanders, zo meldt De Gelderlander, was de sfeer aan het begin van de avond uitermate grimmig en was veel politie en ME op de been. Vuurwerk en rookbommen werden afgestoken en er is groot vuurwerk ontploft in de mensenmassa. Onduidelijk is of daardoor mensen gewond raakten. De politie voerde volgens ooggetuigen charges uit met stokken en honden, omdat de relschoppers met lampen en andere projectielen gooiden. Ook zouden schoten zijn gelost en leden van de ME klappen hebben gekregen. In het gemeentehuis werd een arrestatie verricht. Een man werd door agenten meegenomen. Het is onduidelijk waarom hij werd opgepakt. Twee agenten zijn bij de rellen gewond geraakt.

Vuurwerk
Aanvankelijk beperkten de protesten zich tot wat spandoeken, auto's met knipperlichten, getoeter, veel geschreeuw en af en toe knalvuurwerk. Maar toen de vergadering begon, sloeg vrijwel direct de spreekwoordelijke vlam in de pan. Burgemeester De Vries, kort na de ontruiming van de vergaderzaal: ,,Verschrikkelijk dat wij niet vrij het woord kunnen voeren, maar dat er ME voor nodig is om fatsoenlijk te kunnen vergaderen.''

Tijdens de eerste momenten van de vergadering kwam er zo veel vuurwerkdamp het pand in dat het ventilatiesysteem moest worden uitgezet. Kort voor negen uur woensdagavond werd duidelijk dat er niet meer verder zou worden vergaderd. Rond half tien in de avond was het plein met de actievoerders grotendeels door de ME ontruimd en was sprake van een rustigere sfeer. Wel werd nog hier en daar vuurwerk afgestoken en bleef het gemeentehuis omsingeld door politie. Het terrein rondom het raadhuis bleek te zijn veranderd in een slagveld. Buurtbewoners uitten daarover hun ongenoegen en noemden de ontstane situatie verschrikkelijk.

Gerard Verweij stond met tranen in zijn ogen op de eerste verdieping van het gemeentehuis in Geldermalsen. Hierheen werd hij geëvacueerd, samen met de gemeenteraad én zestig insprekers die van zich wilden laten horen. Een boze menigte, vuurwerk, omvergeworpen hekken, de ME en waarschuwingsschoten maakten aan het debat een keihard einde. Vanaf de plek des onheils: ,,Het gaat hier helemaal los. Rook kwam binnen door het ventilatiekanaal op de plek waar we vergaderden, het stond hier helemaal blauw. En de politie had het niet meer onder controle. Die hadden één hondje bij zich, om die mensen die hierheen zijn gekomen tegen te houden.'' Het raakt hem diep. ,,Ik ben 27, kwam hier wonen om rust te zoeken. Nu dit.''

Reactie staatssecretaris
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) heeft woensdagavond gereageerd op de ongeregeldheden in de Gelderse plaats. ,,Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie. Maar er is wel een grens. Het houdt op als je al bij voorbaat schreeuwend en rellend binnenkomt. Dat past niet bij een discussie'', aldus de bewindsman.

Dijkhoff wil niet over een verharding van het maatschappelijk debat spreken. ,,Het is een manier van je opstellen die niet past bij hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Dit hoort gewoon niet. Mensen die met vuurwerk naar anderen gooien overtreden de wet. Die moeten we zien op te pakken.''

Minister Ronald Plasterk noemt de rellen 'een afschuwelijke situatie'. Hij benadrukt dat raadsvergaderingen altijd moeten kunnen doorgaan en zegde burgemeester De Vries alle steun toe.

De Geldermalsense gemeenteraad vergaderde woensdagavond over de plannen voor een azc op bedrijventerrein Hondsgemet met 1.500 bedden. Een raadsmeerderheid heeft al eerder aangegeven het besluit te willen uitstellen.

In Geldermalsen hebben tegenstanders in de afgelopen dagen vele spandoeken opgehangen. Voorafgaand aan de vergadering liepen bewoners van nieuwbouwwijk De Plantage, die naast het plangebied ligt, een protestmars. In het gemeentehuis was plaats voor ongeveer 200 mensen. Voor de overige inwoners zou de vergadering te volgen zijn via een live-verbinding op internet.

Volledig scherm
Een arrestant wordt in het raadhuis afgevoerd door de politie. © De Gelderlander
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP