Volledig scherm
Het onderzoek naar de mogelijkheid van een openbaar toilet in Gorinchem is niet vergeten, aldus de gemeente. © ANP XTRA

Gemeente: Onderzoek naar toilet in Gorcumse binnenstad niet vergeten

Het onderzoek naar de plaatsing van een openbaar toilet in de Gorcumse binnenstad is zeker niet vergeten. ,,Alleen hebben we besloten om gelijk naar meer zaken te kijken die ervoor moeten zorgen dat onze stad voor mensen met een beperking toegankelijk wordt.’’

Dat zegt gemeentewoordvoerder Manon Ensink desgevraagd. 

Stadsbelang vroeg vorige week, gesteund door de rest van de raad, om te onderzoeken of het mogelijk is ergens in de Gorcumse binnenstad een openbaar toilet te plaatsen dat voor iedereen toegankelijk is. Twee jaar geleden vroegen de SP en GroenLinks al om een soortgelijke voorziening. Met de toezegging van het college dat er onderzoek zou komen, trokken deze partijen hun motie weer in.

Groenmarkt

,,Het lijkt er misschien op dat daarmee niets is gebeurd, maar dat is zeker niet het geval’’, zegt Ensink. ,,In eerste instantie had het college toegezegd het onderzoek te betrekken bij de aanpak van de Groenmarkt. De plannen voor de herinrichting waren toen in de maak en op dat plein zou eventueel ruimte zijn voor de plaatsing van zo’n toilet.’’

Later ontstond op het stadhuis het idee om de toegankelijkheid van de stad voor mensen met een beperking breder te trekken dan alleen sanitaire voorzieningen. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan parkeervoorzieningen.

Najaar

,,De gemeenteraad is hierover destijds niet meer geïnformeerd. Waarom dat niet is gebeurd, is niet te achterhalen. Inmiddels is er al een inventarisatie in de binnenstad geweest voor dat breder plan. Die informatie wordt verwerkt en komt in het najaar richting de gemeenteraad’’, aldus Ensink.