Volledig scherm
Drukte toen de dorpskamer werd geopend afgelopen jaar. © Danielle Moeliker

Gemeente: slank, slim en soepel

Gemeente Giessenlanden heeft kerngericht werken hoog in het vaandel staan. En daarvoor is scholing van alle medewerkers nodig. In 2017 wordt daarvoor 37.000 euro uitgetrokken.

Dat blijkt uit de deze week gepresenteerde Kadernota waarin de plannen en financiële consequenties daarvan voor het komende jaar bekend worden gemaakt. Met het kerngericht werken is het de bedoeling dat inwoners maximaal kunnen meedenken en meedoen, maar ook dat de gemeente zo effectief mogelijk kan meedoen als er initiatieven vanuit inwoners of verenigingen zelf ontstaan. 

Het komt er op neer dat er meer samen onderzocht en verkend moet worden, in plaats van dat de gemeente alles alleen bedenkt. Medewerkers worden daar nu in getraind. Gespreksvoering is een van de belangrijkse vaardigheden die tijdens de training aan bod komen.

Uit de Kadernota blijkt verder dat de gemeente als organisatie kleiner is geworden. Slank, slim en soepel moest de organisatie worden. Concreet houdt dit in dat er taken zijn uitbesteed en dat er een vacaturestop is ingevoerd. 
Wel zijn er tijdelijke krachten ingehuurd. Deze maatregelen kennen volgens de gemeente ook nadelen, zo is de druk op de organisatie groter geworden.

Dorpskamer 
De dorpsraad Hoornaar heeft bij de gemeente Giessenlanden aangegeven om net als in Arkel en Giessenburg een dorpskamer op te starten, waar allerlei activiteiten georganiseerd kunnen worden. Hoewel dit idee nog in de kinderschoenen staat, heeft de gemeente in de Kadernota heeft de gemeente alvast 15.000 euro voor het project gereserveerd. 

Vanuit Hoornaar leeft ook het idee om een dorpsapp in gebruik te nemen. Het project LeefSamen is daarvoor een optie. De app wordt gezien als een goed middel om dorpsgenoten te betrekken en te activeren bij alles wat er in het dorp gaande is. Ook Noordeloos is geïnteresseerd. 

De gemeente reserveert 3000 euro voor de app, het totaalbedrag voor de twee dorpen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement