Volledig scherm
Waaraan moet de nieuwe burgemeester van West Betuwe allemaal voldoen? © M Kuster

Gemeenteraad West Betuwe eerder terug van reces om zoektocht naar burgemeester

De gemeenteraad van West Betuwe komt na het zomerreces eerder bij elkaar dan vooraf was gepland. Er is op 3 september een extra raadsvergadering.

De vergadering heeft te maken met de zoektocht naar de eerste burgemeester van de fusiegemeente. Per 1 januari zijn de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal samengevoegd tot de gemeente West Betuwe. Sindsdien zwaait waarnemend burgemeester Harry Keereweer de scepter.

Om de eerste burgemeester te kunnen selecteren, is een vertrouwenscommissie ingesteld. Vanwege het vertrek van de vorige raadsgriffier moet nu interim-raadsgriffier Koen Steenbergen benoemd worden tot secretaris van die commissie en daartoe is een besluit van de raad noodzakelijk. Verder staat er niets op de agenda, al is er nu nog wel de mogelijkheid voor inwoners van West Betuwe om de raad toe te spreken. Dat had anders pas gekund op 24 september, wanneer de eerste geplande nazomerse raadsvergadering plaatsheeft.

Sollicitanten

Veertien mannen en één vrouw tussen 32 en 62 jaar hebben gesolliciteerd naar het burgemeesterschap. Zes hebben al ervaring als burgemeester of waarnemer. Er zijn vier CDA-kandidaten, drie sollicitanten van SGP, D66, één kandidaat is lid van 50Plus en drie zijn er partijloos.

De kandidaten praten eerst met de Gelderse commissaris John Berends. Hij deelt zijn bevindingen met een vertrouwenscommissie, die dan één kandidaat naar voren schuift. De nieuwe burgemeester wordt in het najaar bekend.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland