Een impressie van de radartoren.
Volledig scherm
Een impressie van de radartoren. © gemeente Lingewaal

Gemeentraad Lingewaal: Wij willen geen radartoren

In Herwijnen mag het ministerie van Defensie geen radartoren bouwen. Dat vindt de voltallige gemeenteraad van Lingewaal, zo blijkt donderdagavond. Desondanks kan hij er nog steeds komen. 

Aan de Broekgraaf in het Gelderse dorp wil het ministerie een radartoren bouwen die het luchtruim scant op vijandig vliegverkeer. Op dit moment doet een radartoren in Nieuw-Milligen (bij Apeldoorn) dat, maar die is aan vervanging toe. 

Hoewel Defensie in principe geen toestemming nodig heeft om de radar neer te zetten, is het formeel wel zo handig als de raad het bestemmingsplan vaststelt. Dat is donderdagavond unaniem geweigerd. De vrees onder inwoners voor de gevolgen van straling is zo groot, dat geen enkel raadslid akkoord gaat. 

Stralingsdorp

Enkele inwoners spraken vlak voor de stemming nog hun zorgen uit over toren. ,,Herwijnen moet niet het stralingsdorp van Nederland worden'', sprak een dorpsbewoner. ,,Gemeenteraad'', smeekte hij, ,,Stem niét in. Talloze onderzoeken waarschuwen ons, het rapport biedt schijnveiligheid, want de totale straling in Herwijnen is niet gemeten. Over de Waal varen twintigduizend schepen die ook een radar hebben. En we hebben al een weerradar van het KNMI. Je moet die hoogfrequente straling bij elkaar optellen, maar dat wordt niet gedaan. Herwijnen krijgt de volle laag. Er zijn hier acht gevallen van ALS. Het mag nu stoppen, straling is gevaarlijk.'' 

Veel raadsleden vinden alleen al die zorgen genoeg om de toren tegen te willen houden. Maar ook omwille van de communicatie over het plan in de afgelopen maanden, aldus Fred Kloppenborg (PvdA). ,,Er zijn te veel openstaande vragen en ik kan hier niet mee instemmen.'' Dat vindt ook de VVD: ,,Het achterhalen van gegevens was erg moeilijk. Ondanks dat er meerdere keren om opheldering is gevraagd, waren er steeds problemen. Informatie kwam niet, een heel klein beetje of veel te laat. En de risico's op lange termijn, daar is helemaal niets over duidelijk'',  aldus Gert-Jan van Ochten.

Wat Defensie nu gaat doen en of de toren er alsnog  'doorgedrukt' wordt via de ministerraad, is nog niet duidelijk. Eerder gaf het ministerie aan dat dat 'niet de opzet' zou zijn.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Herwijnen en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland