Een schip van Viking meert aan in Gorinchem.
Volledig scherm
Een schip van Viking meert aan in Gorinchem. © COR DE KOCK

‘Gesprek met Viking River Cruises over uitjes’

De gemeente Gorinchem gaat binnenkort met Viking River Cruises praten. ,,We willen de passagiers van de cruiseschepen van deze maatschappij graag kennis laten maken met onze stad en de regio’’, zegt wethouder Arjen Rijsdijk.

Viking River Cruises is een van de grootste riviercruisemaatschappijen ter wereld. Sinds dit voorjaar meert de rederij meerdere keren per week aan Buiten de Waterpoort. De oever van de Arkelstad is het vertrekpunt voor passagiers van Viking die een dagexcursie maken.

Kiezen 

Dit vaarseizoen heeft het bedrijf 220 stops gepland bij de grote steiger voor passagiersschepen. De busjes die de toeristen opwachten, brengen hen naar een kaasboerderij in Streefkerk. Vanaf daar worden de reizigers naar de volgende tijdelijke stop langs de rivier gebracht.

,,We pikken hen elders op de route weer op’’, vertelde Willem Tjerkstra eind vorige maand in deze krant. Hij is verantwoordelijk voor de nautische planning. Gorinchem ligt volgens hem op een ideale plek langs de route die de schepen varen. Passagiers – hoofdzakelijk Amerikanen en Canadezen – willen steeds meer te kiezen hebben. Amsterdam en de molens van Kinderdijk alleen doen het niet meer. De toeristen kunnen onder meer ook kiezen voor een bezoek aan Dordrecht. Zij geven zo’n kwart miljoen euro uit.

Quote

Passagiers van de cruisesche­pen laten kennisma­ken met onze stad en de regio.

Arjen Rijsdijk (wethouder)

Brochure

Gorinchem staat niet in de brochure van Viking River Cruises en daar wil Rijsdijk verandering in brengen. Op Facebook maakte hij hierover terloops een opmerking toen anderen zich afvroegen of Gorinchem geen kansen laat lopen, nu de toeristen voor de stadspoort aanmeren.

,,De afspraak staat inmiddels’’, licht hij verder toe. ,,Het is een kennismaking om te zien wat de cruisemaatschappij verwacht. Tegelijkertijd willen we laten zien wat deze regio aan uitjes kan bieden.’’

Samenwerking

Rijsdijk denkt daarbij niet alleen aan Gorinchem. ,,We zoeken daarin de samenwerking met de Vestingdriehoek. Een wandeling door onze stad in combinatie met een bezoek aan Slot Loevestein bijvoorbeeld.’’

Reageren? Dat kan door te mailen naar:  rl.brieven@ad.nl 

Rivierenland