Volledig scherm
De politie heeft een filmpje van een van de mishandelingen in handen. © AD

Geweldpleger (14) park Gorinchem langer vast voor gefilmde mishandeling

Van alle opgepakte tieners die betrokken waren bij het zwaar mishandelen van jongeren in het Van Andelpark in Gorinchem, zit alleen nog een 14-jarige jongen vast. Over veertien dagen hoort hij of hij naar huis mag. Twee andere verdachten van 15 jaar zijn donderdag vrijgelaten. Zij blijven nog wel verdachte.

In totaal zijn er de afgelopen tijd veertien verdachten opgepakt voor de ‘parkrel’. Zij zijn allemaal tussen de 14 en 16 jaar oud. De Gorcumse jongeren werden onder meer opgepakt aan de hand van vier filmpjes die van de mishandelingen zijn gemaakt. Daarin is te zien hoe ze leeftijdgenoten tegen de grond werken en hen schoppen en slaan. Nadat een van de slachtoffers aangifte deed, volgden er meer. De politie heeft vijf aangiften binnen.

De eerste verdachten werden dinsdag 26 november opgepakt. Het ging om één 14-jarige en twee 15-jarige jongens. Een dag later rekende de politie nog een 16-jarige verdachte in. De vier jongens worden door de politie gezien als de hoofdverdachten. Zij werden alle vier aangehouden toen zij op verzoek naar het politiebureau kwamen. De 14-jarige die nu als laatste nog vast zit, wordt verdacht van openlijke geweldpleging en bedreiging met een mes. Dat een minderjarige zo lang wordt vastgehouden, is uitzonderlijk, laat woordvoerster Rubinia Tjon-A-Sam weten. ,,Maar het zijn dan ook heftige feiten.’’

Groep eromheen

Na de aanhouding van het viertal, gaf de politie al aan dat er ‘zo snel mogelijk’ nieuwe aanhoudingen zouden volgen. ,,Het onderzoek richt zich nu op de groep eromheen, die ook heeft deelgenomen aan de openlijke geweldpleging.’’ 

De nieuwe aanhoudingen lieten niet heel lang op zich wachten. Later in de week werd een 15-jarige Gorcumer opgepakt en weer enkele dagen later maakte de politie bekend dat er opnieuw tieners waren aangenouden in verband met betrokkenheid bij de mishandeling. Al die nieuwe verdachten zijn verhoord en vervolgens weer vrijgelaten. Sommigen van de jongeren hebben volgens de politie klappen uitgedeeld. Anderen maakten zich schuldig aan duwen én aanmoedigen, onder meer door gillen.

Schokgolf

De filmpjes trokken nationaal en internationaal aandacht en politici spraken hun afschuw uit. Later werd duidelijk dat de aanleiding voor de mishandelingen mogelijk ligt in ruzies over het betasten van een meisje op de Gorcumse kermis en gedoe om een fietssleutel.

,,Er ligt een groter probleem onder dat we zo snel mogelijk gaan aanpakken. Samen!’’, zei burgemeester Reinie Melissant nadat ophef was ontstaan over de filmpjes. Melissant sprak daarover onder meer met jongerenwerk en onderwijsinstellingen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland