Volledig scherm
© COR DE KOCK

Gezond eten, ‘anders ontploft
mijn gezicht van de puistjes!’

SchoolkantineDag roze koeken en chips, welkom fruit en water. Het Fortes Lyceum in Gorinchem heeft dit schooljaar bijna alle slechts verbannen.

Onwennig kijkt Jonathan Hajer (12) om zich heen in de aula. Waar zal hij gaan zitten? Keuzestress over de lunch heeft de vwo-brugklasser in elk geval niet. ,,Ik heb mijn eigen brood bij me, mijn moeder heeft vanmorgen boterhammen voor me gesmeerd. Dus ik haal niets in de kantine. Maar ik denk dat ik dat binnenkort wel ga doen.”

Het Fortes Lyceum in Gorichem heeft de kantine voor het nieuwe schooljaar flink onderhanden genomen. In de vakantie is zowel de chocolademachine als de soep­automaat de deur uit gegaan. Er zijn bijna alleen nog maar gezonde producten te krijgen. Daarbij is er nu een watertap om waterdrinken te stimuleren. Jonathan en zijn schoolgenoten hebben genoeg keuze: fruit, bruine broodjes met verantwoord beleg en veel groen erop, zoals sla en rucola. Ook zijn er pakjes knijpfruit en verse ­yoghurt met vruchtjes.

Kaasbroodje

Wanneer de pauze begint, gaan veel leerlingen iets halen in de kantine. De eerste drie kopen een gezond broodje, de vierde zwicht voor een kaasbroodje, dat ligt verstopt achter het massaal tentoongestelde gezonde spul.

Lori Kant (17) uit 6-vwo staat ook met zo’n kaasbroodje in haar hand, maar heeft er ook een bruin broodje met gerookte zalm en rucola bij genomen. Want op je eten letten is belangrijk, vindt Lori. ,,Heel fijn dat er nu zoveel keuze in goede producten is. Ik ben niet zo van het gezonde eten, dat geef ik toe, maar je krijgt er wel meer energie van. En zo’n gezonde kantine zet kinderen aan het denken.’’

Quote

We weten ook dat het pubers zijn die nu eenmaal graag ook eens iets zoets of vets eten

Marieke van den Berg

Dat beaamt interimdirecteur Marieke van den Berg. ,,Met name meisjes van 14, 15 jaar zijn veel met beter eten bezig. Wij vinden het als middelbare school belangrijk om daarom passende producten te bieden. Vorig jaar zomer hebben we de kantine verbouwd en langzaam hebben we - samen met cateraar Markies - gezond eten en drinken geïntroduceerd voor leerlingen én personeel. Met succes, want het afgelopen jaar hebben we een grotere omzet gedraaid dan voorheen. Het eerste dat leerlingen zien, zijn verantwoorde producten. Dat doet iets met je.’’

Eerder kreeg het Fortes Lyceum het predicaat ‘zilver’ van het Voedingscentrum, dat staat voor 60 procent gezond eten in de kantine. Vandaag meldt Van den Berg haar school aan voor het gouden predicaat: 80 procent verantwoord aanbod. ,,Natuurlijk willen we richting die 100 procent. Maar we weten ook dat het pubers zijn die nu eenmaal graag ook eens iets zoets of vets eten. Nu hebben ze in ieder geval de keuze. We bieden nog maximaal twee onverantwoorde snacks per dag aan. En ja, leerlingen nemen heus wel eens iets ongezonds mee naar school.’’

Energiedrank

Zoals Jasper Vos (17), uit atheneum 6. Voor hem op tafel ligt een frikandelbroodje dat hij zelf meegenomen heeft. ,,Ik eet ’s avonds niet zo slecht, maar overdag wel”, vertelt de jongen, terwijl hij drinkt van een blikje energiedrank dat volgens hem ‘niet zoveel suiker bevat als cola’.

,,Ik lunch op school geregeld met een slecht broodje. Ik ben even niet zo verantwoord aan het eten. Mijn goede voornemen is om dat wel te gaan doen, en dat kan nu op school heel goed. Ik vind het ook de verantwoordelijkheid van de school om dit aan te bieden.’’

In de kantine vliegt het ene na het andere bruine broodje over de toonbank. Het helpt mee aan het bewustzijn van leerlingen om ongezond eten te verbannen uit de kantine, vindt niet alleen de interim-directrice, maar ook atheneum 6 leerling Delmar Muilenburg (18).

,,Iedereen is tegenwoordig bezig met gezond eten, en ik ook. Anders ontploft mijn gezicht van de puistjes!’’

poll

Terecht dat omwonenden protesteren tegen rouwkamer?

  • Ja, ik vind het een naar idee dat er een overledene in het huis naast mij ligt (32%)
  • Ja, dat kan voor (parkeer)overlast zorgen van rouwenden (22%)
  • Nee, de dood hoort bij het leven (46%)
974 stemmen