Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Glad? Maximaal 350 meter tot gestrooide weg, belooft Altena

Bij gladheid moet iedere inwoner binnen de bebouwde kom van Altena maximaal 350 meter afleggen om bij een gestrooide weg te komen. Dat is een nieuwe regel die Altena zichzelf heeft opgelegd in een ‘gladheidsprotocol.’

Wie buiten de bebouwde kom woont, moet mogelijk meer dan 350 meter afleggen voor er een gestrooide weg ligt. In het nieuwe plan benadrukt Altena ook geen straten op verzoek te strooien. ,,We krijgen nogal eens de vraag of een bepaalde straat toegevoegd kan worden aan de strooiroute. Vaak gaat het over woonstraten waar relatief weinig verkeer komt. Zout werkt alleen als het wordt ingereden door voldoende verkeer. Strooien in woonstraten heeft daardoor niet altijd zin, omdat gladheid daarmee niet wordt voorkomen’’, schrijft de gemeente.

Stoep zelf doen

Wel kan iedereen gladheid melden via gemeentealtena.nl/melden, daar zijn ook tips en suggesties welkom. Verder hoopt Altena dat inwoners zelf hun stoep strooien of in ieder geval sneeuwvrij maken en zo zichzelf en de buren een val besparen.

Zelf gaat Altena bij gladheid op pad met veertien strooiwagens. Er ligt 300 ton strooizout klaar. De strooiers pakken (preventief) de hoofdroute met de belangrijkste wegen en fietspaden. Ook strooien ze bij openbare voorzieningen als scholen, verpleeghuizen en winkelcentra. ,,De aanpak in Altena kan iets verschillen dan wat u gewend bent. Sommige wegen die in de oude gemeente wel gestrooid werden, zitten nu niet meer in de route.” 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland