Volledig scherm
© Richard van Hoek

Golftoernooi heeft geen last van de Zondagswet

SpijkAls van 8 tot en met 11 september op de golfbaan The Dutch het grote internationale golftoernooi de KLM Open wordt gespeeld, zal op de 11de de Zondagswet niet van toepassing zijn. Dat heeft burgemeester Loes van Ruijven besloten.

De burgemeester heeft een aanvraag van de organisatoren positief beoordeeld. In de Zondagswet staat dat het op grond van artikel 4 niet is toegestaan om vóór 13.00 uur vermakelijkheden te houden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er dan geen kerkdiensten worden gehinderd of verstoord.  

,,Aangezien het evenement niet in de nabijheid is van kerken of andere gebouwen die voor de openbare eredienst in gebruik zijn, verwacht ik niet dat de godsdienstuitoefening wordt gehinderd,'' schrijft Van Ruijven in haar motivatie.  

Slotdag
Dat betekent dat op 11 september in Spijk het golfevenement een ontheffing heeft voor de Zondagswet van 07.00 tot 13.00 uur. Het is de slotdag van het internationale toernooi. De organisatie verwacht dan zo'n 14.000 bezoekers, waarvan er naar verwachting veel met de auto zullen komen. Tegenover de golfbaan in het weiland, dat eigendom is van The Dutch, wordt daarom een groot parkeerterrein aangelegd dat buiten Spijk ligt.  

De hersteld hervormde gemeente heeft volgens secretaris A. van Soest in principe geen bezwaar. ,,Mits de kerkdienst ongehinderd kan doorgaan en de gang naar de kerk niet wordt geblokkeerd. Persoonlijk vind ik een andere invulling van de zondag gewenst, maar dat telt in dit geval niet.'' De kerkvoogdij heeft de burgemeester inmiddels een brief met haar mening gestuurd.

Rivierenland