Volledig scherm
De man stuurde zijn dochter onder meer berichtjes via Instagram. © ANP XTRA

Gorcumer hoort celstraf eisen voor stalken van dochter (13): ‘Ik was benieuwd hoe het met haar ging’

Kaarten, berichtjes via Instagram en brieven: dat Gorcumer Dirk Jan de W. (51) zijn dochter (13) stalkte, besefte hij niet. 

Regelmatig stuurde hij foto’s, kaarten en berichten via sociale media, ook naar haar sportvereniging en pleeggezin. ,,In januari gaf zij aan daar niet van gediend te zijn. Toch is hij doorgegaan met contact zoeken, ook met personen om haar heen’’, aldus de officier van justitie maandag in de rechtbank.

De aanklager eiste daarom veertig dagen celstraf tegen de vader uit Gorinchem, waarvan dertig voorwaardelijk. Twaalf dagen bracht hij daarvan al in hechtenis door. Ook vroeg de officier het contact- en gebiedsverbod te verlengen met drie jaar en hij wil dat de verdachte in therapie gaat.

Volgens een psycholoog is De W. verminderd toerekeningsvatbaar. ,,Ik heb een ernstig ongeluk gehad’’, legde De W. uit. ,,Dat wilde ik mijn dochter laten weten. Ook was ik benieuwd hoe het met haar ging.’’

Geen contact 

Het tienermeisje woont al sinds 2012 in een pleeggezin. De W. kan maar moeilijk accepteren dat zijn dochter geen contact meer met hem wil. ,,Drie jaar heb ik haar niet gezien. Ik geloofde het niet.’’ Tijdens een politieverhoor werd gevraagd of hij ergens aan verslaafd is. ,,Alleen aan mijn kind’’, antwoordde hij. De W.: ,,Ik had haar toen al lang niet gezien. Constant dacht ik eraan hoe ze er nu uit zou zien.’’

Terwijl met jeugdbescherming was afgesproken haar meer ruimte te geven, stuurde hij kaarten en mailtjes als hij op internet zag dat ze een sportwedstrijd had gewonnen. Aan een kennis vroeg hij een tienertijdschrift door de deur te doen.

De uitspraak volgt over twee weken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland