Volledig scherm
René Bleuanus op de finishlijn van de Marathon des Sables (screenshot finish). © Marathon des Sables

Gorcumer René Bleuanus volbrengt de Marathon des Sables

Gorcumer René Bleuanus (48) heeft de Marathon des Sables met succes afgerond. ‘Ge-wel-dig!’ Zo omschrijft hij zijn ervaring die hem dwars door de Sahara voerde, over metershoge zandduinen en droge rivierbeddingen vol rotsblokken en stenen.

Met een officiële eindtijd van 43 uur, 49 minuten en 11 seconden haalde Bleuanus een gemiddelde snelheid van 5,15 kilometer per uur. Toen hij zaterdag over de finishlijn kwam, had hij 225,5 kilometer in de benen zitten. Die laatste dag bestond uit een sponsorloop van ‘slechts’ 6,1 kilometer.

Superdag

De echte finale was een dag eerder, tijdens de vijfde etappe van de run. ,,De marathon-afstand. 42,195 kilometer. Een superdag, ik heb het hele parcours kunnen hardlopen. Zo’n vijf kilometer voor de finish kwamen we op een plateau. Vanaf dat punt kon je de finish zien liggen. Een heerlijk moment’’, blikt Bleuanus terug.

Volledig scherm
Patrick Bauer, racedirecteur Marathon des Sables, omhelst René op de finish. © René Bleuanus

Patrick Bauer, de racedirecteur van de Marathon des Sables, omhelsde hem persoonlijk toen hij de finish passeerde. Een eer die alle deelnemers ten deel viel.

Daarna kwamen ook de tranen, bekent de Gorcumer. Zijn zwaarste dag had hij tijdens de vierde etappe, met 76,6 kilometer de langste in de race. In tegenstelling tot de andere etappes duurde deze twee dagen. ,,Een helletocht’’, zo beschrijft hij die ervaring. Dat de elitelopers hem en anderen op het 37 kilometerpunt inhaalden, maakte het er niet gemakkelijker op. ,,Ze waren vier uur later gestart!’’

Bleuanus en de andere lopers kregen onderweg ook nog bijzonder gezelschap. ,,Ja, de hond Cactus! Hij haakte onderweg aan en is tot aan de finish meegelopen.’’

De hond bleek langs het parcours te wonen, zo ontdekte de organisatie. Toen de lopers tijdens de tweede dag voorbij kwamen, is hij meegegaan en kreeg hij de naam Cactus aangemeten. Sommige lopers hadden de organisatie al laten weten het dier wel te willen adopteren. Ook Cactus kreeg een medaille voor zijn prestatie.

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Documentaire

Wie met Bleuanus wil terugkijken op zijn prestatie kan dat over een tijdje doen. Gorcumer Briël van Rijsbergen heeft zijn stadsgenoot gevolgd vanaf het moment dat deze is gaan trainen. Hij was er niet de gehele marathon bij, maar wel tijdens de finishdag. ,,Hij maakt er een documentaire van’’, aldus Bleuanus die nu onderweg naar huis is.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland