afval
Volledig scherm
afval © ANP

Gorcumers gooien nog veel te veel restafval weg, alleen Altena haalt landelijke norm

Inwoners van Gorinchem gooien jaarlijks gemiddeld 208 kilo restafval weg per persoon. Dat is veel te veel, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De landelijke overheid streeft naar een maximum van 100 kilo per persoon. Die norm wordt in deze regio alleen in de gemeente Altena gehaald.

Die hoge hoeveelheid restafval in Gorinchem - en in veel andere gemeenten in deze regio - is al langer een punt van zorg bij afvalverwerker Waardlanden. Die waarschuwde al dat de afvalstoffenheffing zal blijven stijgen, als inwoners hun vuilnis niet beter gaan scheiden.

,,Er zitten tonnen etensresten in het restafval. Etensresten die in de gft-container horen en geld zouden moeten opleveren’’, stelde (destijds) directeur Ton Versteeg eerder in deze krant. ,,Bij het restafval wordt het verbrand. En voor iedere verbranding moeten we betalen. Dat zijn hele duren tonnen. Terwijl we voor het inleveren van goed gescheiden afval juist geld krijgen.’’

Het artikel gaat verder onder het kaartje.

Inwoners gaan meer betalen

Gorinchem kondigde al een verhoging van de afvaltarieven aan. Ook de gemeente Vijfheerenlanden verhoogt de afvalstoffenheffing. Bewoners gaan straks 233 euro (eenpersoonshuishoudens) of 293 (meerpersoonshuishoudens) per jaar betalen voor de inzameling. Met name voor de voormalige gemeente Zederik betekent dit een forse toename. Daar was het afvaltarief voor eenpersoonshuishoudens 142 euro per jaar en voor meerpersoonshuishoudens 216 euro per jaar.

De fusiegemeente die ontstond uit de samensmelting van Leerdam, Vianen en Zederik noemde die maatregel onvermijdelijk omdat nog altijd te veel restafval wordt ingeleverd. In de voormalige gemeente Leerdam ging het vorig jaar om 194 kilo per persoon. In Zederik was dat 180 kilo en in Vianen zelfs 212 kilo.

Ook veel andere gemeenten in de regio hebben nog veel te veel restafval. In voormalig Giessenlanden gaat het om 189 kilo per persoon en in voormalig Molenwaard om 175 kilo. Hardinxveld-Giessendammers leveren 185 kilo huisvuil in per inwoner. In de toenmalige gemeente Lingewaal (nu onderdeel van West Betuwe) werd vorig jaar 119 kilo per inwoner restafval opgehaald.

Altena haalt de norm wel

Alleen de gemeente Altena haalt de norm van de landelijke overheid. Vorig jaar leverden inwoners van Aalburg 95 kilo restafval in, in Werkendam ging het om 79 kilo en in Woudrichem om 98 kilo per persoon.

De gemeenten die wél aan de norm voldoen, zijn overigens ver in de minderheid. Slechts 71 van de 355 gemeenten (in 2018) wisten de hoeveelheid restafval per persoon terug te dringen tot minder dan 100 kilo. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland