Volledig scherm
© anp

Gorcumers zijn vaker op zoek naar een ander huis

Inwoners van Gorinchem staan in verhouding vaker ingeschreven voor een ander huis. Van alle mensen die bij samenwerkingverband Woongaard hebben ingetekend, wonen er ruim 5.000 in de Arkelstad.

Quote

Gemiddeld is zo'n 7 procent van alle woningzoe­ken­den ook daadwerke­lijk naar andere woonruimte op zoek

Inge Vrieling

In totaal staan er bij Woongaard bijna 52.000 woningzoekenden genoteerd. Dat blijkt uit cijfers van woningcorporatie Poort6 in Gorinchem. Deze hebben betrekking op het derde kwartaal van dit jaar.

Koepelorganisatie Woongaard vertegenwoordigt corporaties in 21 gemeenten, in de Alblassserwaard, Vijfheerenlanden, het Altenagebied, de Bommelerwaard en de regio Rivierenland. Deze tellen ruim 450.000 inwoners.

,,Niet iedereen die heeft ingeschreven, is ook actief op zoek naar een woning'', vertelt Inge Vrieling, woordvoerder van Poort6 desgevraagd. Een deel van de woningzoekenden heeft zich volgens haar ingeschreven om wachttijd op te bouwen. Wie langer staat ingeschreven, maakt bij bepaalde woningen meer kans om deze te krijgen. De gemiddelde inschrijftijd onder de Gorcumers die uiteindelijk een andere woning betrekken, is drie jaar en zeven maanden.

,,We weten uit ervaring dat gemiddeld zo'n 7 procent van alle woningzoekenden ook daadwerkelijk naar andere woonruimte op zoek is'', zegt Vrieling. In dat opzicht loopt Gorinchem mee in het gemiddelde. Van de 5.000 Gorcumers gingen 352 mensen actief op zoek.

Het merendeel van hen is jonger dan 35 jaar. De corporaties kennen twee leeftijdscategorieën: jonger dan 23 jaar en 23 tot 35 jaar. Zij zoeken veelal in het goedkope segment (tot 409,92 euro) en betaalbaar (tot 628,76 euro). Poort6 heeft momenteel dertien woningen in die categorieën beschikbaar. Maar zes ervan zijn specifiek voor senioren (55 jaar en ouder).

,,Wie in Gorinchem actief op zoek gaat naar een woning, krijgt te maken met een gemiddelde wachttijd van ruim zeven maanden'', zegt Vrieling. ,,Die individuele zoektijd wordt sterk bepaald door de voorkeuren van de woningzoekende.''

Rivierenland