Volledig scherm
Het land en de woning van de agrariër lagen midden in nieuwbouwwijk Hoog Dalem. © Archieffoto Hans Roest

Gorcumse boer krijgt elf miljoen euro na jarenlang gevecht om grond

De gemeente Gorinchem heeft bijna elf miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd aan een agrariër. Na een jaren slepende rechtszaak krijgt de man dit bedrag toegewezen voor zijn land en woning. Deze lagen midden in nieuwbouwwijk Hoog Dalem.

Gorinchem begon meer dan tien jaar geleden via de Kroon een onteigeningszaak tegen de boer én Megahome, een projectontwikkelaar die de grond van hem had gekocht. Maar wel met de voorwaarde van uitgestelde levering. De ontwikkelaar zou gaan betalen wanneer hij met de bouw zou beginnen. Gorinchem en Megahome kregen ruzie over het aantal huizen dat in het gebied gebouwd zou worden.

Met de definitieve toewijzing van de schadevergoeding aan een Gorcumse agrariër is het juridisch dossier over het Midengebied in Hoog Dalem gesloten. ,,We hebben de schadeloosstelling van bijna elf miljoen euro al betaald’’, zegt een gemeentewoordvoerder.

5,4 miljoen was te laag

De agrariër kreeg in eerste instantie 5,4 miljoen euro schadevergoeding toegewezen door de rechtbank in Rotterdam. Dat vonnis werd door de Hoge Raad vernietigd. Die volgde het argument van de advocaat van de boer dat het bedrag te laag was.

Voor het opnieuw vaststellen van een redelijk grondprijs is door deskundigen gekeken naar de prijzen die voor de bouwgrond voor de Leerdamse nieuwbouwwijk Broekgraaf zijn betaald. Ook dat was - gedeeltelijk - agrarische gebied. Hierdoor kwam de rechter uiteindelijk op een schadebedrag van zo’n elf miljoen euro uit. De prijs die de boer voor zijn grond kreeg, is daarmee verdubbeld.

De gemeente moet ook de juridische kosten die de boer gemaakt heeft betalen. De man werd bijgestaan door een jurist van de projectontwikkelaar. Ook de kosten die de rechtbank maakte voor het inhuren van deskundigen zijn voor rekening van de gemeente. Bij elkaar opgeteld komt dat bedrag uit om zo’n kwart miljoen euro. Ontwikkelaar Megahome, die inmiddels failliet is, krijgt geen geclaimde kosten vergoed.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland