Volledig scherm
Leden van de buurtpreventieteams in Gorinchem gingen afgelopen zomer bij ouderen langs om hun voor te lichten over wat te doen tijdens het hete weer en om flesjes water uit te delen. © Ricardo Smit

Gorcumse buurtpreventieteams krijgen geld voor eigen acties

De buurtpreventieteams in Gorinchem krijgen een eigen budget. Met dat geld kunnen de vrijwilligers zelf acties opzetten zonder dat ze dit uit hun eigen portemonnee hoeven te betalen. Een voorstel hiervoor van de fracties van de SP en Gorcum Actief werd unaniem aangenomen door de Gorcumse gemeenteraad.

Hoe hoog het budget voor de buurtpreventieteams wordt, moet nog worden onderzocht. Maar de voltallige raad steunt het idee, evenals het college van burgemeester en wethouders.

Mike Amennou, coördinator van Buurtpreventie Gorinchem-Oost, is heel tevreden met de toegezegde steun vanuit het stadhuis. ,,We hebben regelmatig contact met verschillende organisaties in de stad. Ook met de gemeente en de politieke partijen. Een eigen budget voor onze teams is al eerder een van de onderwerpen van gesprek geweest’’, vertelt Amennou.

Hij en enkele andere vrijwilligers begonnen bijna vijf jaar geleden met een buurtpreventieteam in Gorinchem-Oost. Inmiddels is er in dit deel van de stad sinds begin dit jaar ook een team dat in Hoog Dalem en Dalem rondloopt. Ook de Gildenwijk kent buurtpreventie.

Goede weg

Toen Amennou en zijn team in 2015 startten waren er 34 inbraken in zijn buurt op Oost. Een jaar later waren er dat nog maar negen. Cijfers blijven volgens hem aantonen dat de buurtpreventieteams op de goede weg zijn.

Quote

Kennis vrijwilli­gers blijven bijspijke­ren door externe trainingen

Mike Amennou

Deze bestaan uit vrijwilligers die zowel overdag als ’s nachts een oogje in het zeil houden binnen de wijken. Ondanks de groei in Oost kunnen de teams zeker nog een steuntje in de rug gebruiken, meent Amennou. ,,We willen onze teamleden niet alleen behouden, maar vooral ook nieuwe leden werven.”

Het werkbudget van de gemeente kan onder meer gebruikt worden voor het maken van promotiemateriaal. ,,En we willen ook de kennis van onze vrijwilligers blijven bijspijkeren door externe trainingen. Hoe moet je handelen in bepaalde situaties? Daarvoor zijn speciale trainingen en cursussen”, vertelt Amennou. ,,Het doel is om als team zo goed mogelijk geëquipeerd de straat op te kunnen.”

Amennou kan nog wel andere voorbeelden bedenken waarvoor het budget kan worden gebruikt. ,,Vooral om sneller te kunnen inspelen op bepaalde situaties. Zo was het bijvoorbeeld de afgelopen zomer heel erg warm. Leden van het buurtpreventieteam zijn bij ouderen langs de deuren geweest met flesjes water én het advies om elke dag minimaal drie flesjes water te drinken. Dat was een spontaan idee dat we zelf hebben bekostigd.”

Burgemeester

Twee weken geleden tijdens de start van het Donkere Dagen Offensief liep burgemeester Reinie Melissant-Briene zelf ook mee met de preventieteams. ,,We hebben deze inzet van burgers keihard nodig. De politie redt het niet meer alleen. We willen als gemeente inzetten op versterking van deze teams”, zei ze toen. De burgemeester en de wethouders werken aan een raadsvoorstel voor een eigen budget voor de buurtpreventieteams. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!