Volledig scherm
Benjamin Meijers, voorzitter Stichting Gorcums Carnaval. © Archieffoto

Gorcumse carnavalsvierders mogen niet in De Nieuwe Doelen, maar het feesten gaat door

Carnavalsverenigingen verenigd in de Stichting Gorcums Carnaval laten zich niet uit het veld slaan. ,,De gemeente mag ons dan wel de sleutel van de Nieuwe Doelen niet willen geven, we gaan feesten’’, zegt voorzitter Benjamin Meijers.

Er is al een alternatieve locatie voor het theater aan de Vijfzinnenstraat gevonden. De voorbije twee jaar was De Nieuwe Doelen de plek waar de Blieken - zoals Gorcumers tijdens carnaval heten - hun feestje bouwden. Totdat hij de vergunning in handen heeft, houdt Meijers nog even zijn mond over waar in februari 2020 wordt gefeest.

De Luisterpost op de Vijfde Uitgang wordt de plek waar op zaterdag 16 november de aftrap voor het Gorcums carnaval wordt gegeven.

Teleurgesteld

Meijers en andere carnavalsvierders zijn wel teleurgesteld dat de gemeente hen het theater niet willen laten gebruiken. Dat lieten ze donderdagavond ook duidelijk horen tijdens de raadsbijeenkomst over de cultuurvisie.

In eerste instantie hadden de carnavalsverenigingen voor de avond niet eens een uitnodiging gehad. Een ervan is al meer dan zeventig jaar actief. ,,Als wij geen cultuur zijn, wat zijn we dan?’’, vraagt Meijers zich af.

Gemma Biesheuvel van theater ’t Pand begrijpt niet waarom het Gorcums carnaval niet in De Nieuwe Doelen terecht kan. ,,Vorig jaar hebben de vrijwilligers die actief waren voor het tijdelijk theater De Vijfzinnen geholpen met de opbouw, de festiviteiten en de schoonmaak. Als de gemeente had gevraagd of zij weer wilden meewerken, was dat geen enkel probleem geweest. Maar er komt gewoon een keihard ‘nee!’.’’

Volledig scherm
Februari 2019: Ellemieke Janssen, Tommy Netten en Dinne Groothuis sleuren aan een doek in theater De VijfZinnen. © Cor de Kock

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen