Volledig scherm
Het kunstwerk van Ryszard Winiarski (1936-2006) gaat vanaf de Kriekenmarkt op transport. © COR DE KOCK

Gorcumse kunst verhuist tijdelijk naar Amsterdam

VideoVier kunstwerken verdwijnen uit het Gorcums straatbeeld. Ze verhuizen tijdelijk naar Amsterdam voor een internationale expositie.

Het geluid van een schrobbende borstel weerklinkt op de Kriekenmarkt. Geometrie in het landschap van kunstenaar Ryszard Winiarski krijgt snel een poetsbeurt. De witte bol, kubus, kegel, driehoek en ovaal op de stadswal bij de Kriekenmarkt verdwijnen na ruim veertig jaar uit de Arkelstad. Het werk gaat op transport naar Amsterdam voor Artzuid 2017, een internationale beeldententoonstelling.

Voorlopig is het werk nog niet weg. Christine van Aken, bestuurslid van de Stichting Symposion Gorinchem, wacht op de transporteurs die vanuit de hoofdstad onderweg zijn naar Gorinchem. Het is maandagochtend acht uur en waterkoud. ,,Ze zijn in de buurt, hoor ik net.’’

Het artikel gaat verder onder de video.

Bewondering

Ineens komt een vrachtwagen met aanhanger de Kriekenmarkt opgereden. Chauffeur Willem van de Koninklijke Saan bedenkt echter dat het voor het eigenlijke transport handiger is dat zijn wagen achterstevoren komt te staan. Hij rijdt achteruit, steekt een aantal keer ter hoogte van de brug en draait vervolgens achteruit de Kriekenmarkt op. Omstanders kijken vol bewondering naar zijn stuurmanskunst. Willem haalt zijn schouders op: ,,Als je in de Jordaan kunt rijden, lukt het je overal.’’

Zijn collega arriveert en dan gaat het snel. Het eerste geometrisch figuur gaat vanaf de wal de lucht in. Met precisie verdwijnt het object in de vrachtwagen van Willems collega.

Eerbetoon

,,Het werk van Winiarski is als eerste aan de beurt voor transport’’, vertelt Van Aken. ,,Daarna gaan we in principe naar de Stationsweg. Daar staat in het plantsoen net voor het station een kubus van Ewerdt Hilgemann. Als laatste pikken de transportteurs het werk van Sjoerd Buisman op de Spijksedijk op.’’

Winiarski en Hilgemann leverden bijdragen aan het Sympion Gorinchem 1974, de eerste grote kunstmanifestatie in de Arkelstad. Dat kreeg een werk van Ad Dekkers als beeldmerk. Het is zijn 1, 2, 3, 4 dat aan de Kalkhaven staat. Het logo was een eerbetoon aan Dekkers (36) die overleed voor de officiële opening. Ook 1, 2, 3, 4 gaat naar Amsterdam. Dat transport staat over drie weken gepland. Buisman maakte zijn werk voor het Symposion 2015, de derde editie van de kunstmanifestatie.

,,Dit najaar komen de beelden weer terug. We hopen dat het beeld van Winiarski weer op zijn oorspronkelijke plek komt te staan. De gemeente Gorinchem wil het daar eigenlijk weghalen, zo blijkt uit plannen voor de vestingwallen’’, aldus Van Aken. 

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen